Schieszl pince, Csopak

„A Schieszl-család a 90-es években vásárolta meg a présházat, nem nyaralónak szánták, hanem borászati funkciókra. A rendeltetés maradt, de magasabb építészeti és esztétikai értéket képviselve született újjá a ház” – meséli Kis Kálmán, az épület egyik építész tervezője. A tulajdonosok több hektár szőlőt művelnek Csopakon, Pécselyen és Balatonfüreden. A megtermelt bor tárolására használt pince beázott, a présház mind funkcionálisan, mind szerkezetileg, de különösképpen esztétikailag igen elavult volt.

Az építtetők a lehetőség szerinti legnagyobb bővítést kívánták megvalósítani, lehetővé téve a biztonságos bortárolást, illetve a színvonalas pihenő funkció kialakítását. A szabályok nem könnyítették meg ezt a feladatot, mivel a területen bruttó 90 négyzetméternyi terepszint feletti beépítést és földszint plusz tetőteres kialakítást engedélyeztek.

A megoldás az épület jelentős részének elbontását eredményezte: csak a pincetér maradt meg, amelyet körbeölelnek az új épületrészek. A pince elé egy pihenőtér került, amelyhez fedett-nyitott tér kapcsolódik. A pince mellé a vizes helyiségeket magába fogadó keresztszárny került. Az épület Balatonra néző tömege vakolt, meszelt, hagyományos vakolatdíszekkel tagolt, ezáltal hangsúlyosabb a kő homlokzatburkolatos bővítés visszafogott architektúrájánál. Az épületen 45 fokos nyeregtető ül, a cseréppel fedett felületen hagyományos ökörszem ablakok világítják meg a tetőtér helyiségeit.

Az épület a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség által meghirdetett és a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága által támogatott az Év Balatoni Háza pályázaton a Balatoni Szövetség különdíját nyerte el.

„Dicséretes ez a tervezői alkotás, mely a funkcionalista, kissé csúnyácska gazdasági épületben meglátta és beleálmodta azt a szőlőhegyi pince-présház épületet, a borházat, mely méltó otthona a hegy levének, a hazai és nemzetközi borversenyekről rendre díjakkal hazaérkező Schieszl boroknak.”- olvasható a díj odaítélésének indoklásában.

Tervező: dr. Szűcs Endre (Mérmű Stúdió), Tóth Péter DLA (Hetedhét Építész Kft.)
Építész munkatárs: Kis Kálmán, Mérő Máté (Hetedhét Építész Kft.)
Kivitelezés: Kaufmann Mihály
Tervezés/építés éve: 2015/2017

Fotók: Jurassza Zsófia