25 éves az állami főépítész rendszer – jubileumi rendezvény

Nagy sikerrel zárult a MÉSZ székházban 2019. április 8-án megtartott jubileumi rendezvény, amelyet az állami főépítészi rendszer 25 éves / közel három évtizedes fennállásának tiszteletére tartott a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium – Egyesület a Miniszterelnökség, Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság támogatásával. A rendezvény fővédnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, szakmai partnerek a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Urbanisztikai Társaság voltak. A mintegy 70 résztvevő főépítész, szakember mellett a MÉK, MÉSZ és MUT elnökei is megtisztelték a konferenciát.

Salamin Ferenc kollégiumi elnök és Krizsán András DLA házigazda MÉSZ elnök megnyitóját követően Tuzson Bence a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára köszöntötte a jubileumi rendezvényt, a főépítészeket. A főépítészek legfőbb feladata, hogy a települési arculatok előnyükre változva öröklődjenek át a jövőbe – mondta Tuzson Bence.

Keresztes Sándor volt Környezetvédelmi és Területfejlesztési Miniszter, az állami főépítészi rendszer alapítója köszöntőjében az egykori minisztérium feladatköre és a főépítészi tevékenység fontos jellemzőire hívta föl a figyelmet: az épített és természeti környezet egységes kezelésére, az önkormányzatok településfejlesztési tevékenységének közvetlen szakmai támogatására, és ebben a vonatkozásban az állami és az önkormányzati főépítészek szoros együttműködésnek fontosságára.
Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkára a főépítészi rendszer kiterjesztésének eredményei közül kiemelte, hogy a területi irányítás megyeivé alakítása kijelölte az állami és az önkormányzati felelősség határát az épített környezetének alakításában. Példa nélküli vállalkozásnak nevezte a települési arculati kézikönyvek összeállítását.

A múltat idézte Zábránszkyné Pap Klára, az OFK volt titkára, aki röviden felvázolta a főépítészi rendszer átfogó történetét 1962-1992. között. Majd beszélt a 30 éve, 1989. április 12-én létrehozott Országos Főépítészi Kollégiumról és az elért eredményekről.

A jelenről Lukáts István, Baranya megye állami főépítésze számolt be. Előadásában ismertette feladataikat, a kormányhivatalban való működésük részleteit, egyéb szakmai munkáikat, valamint beszélt a közelgő Építészet hete a Baranya megyei Kormányhivatalban rendezvényükről.
Kolossa József DLA, a Miniszterelnökség Területrendezési és Településügyi Főosztály főosztályvezetője előadásában a főépítészi rendszer jövőjét vázolta fel. A tervezett intézkedések közül kiemelte a balatoni főépítészi hivatal megteremtését, új szakértők bevonását a világörökségi és más szempontból kiemelt területek kezelésére, valamint az állami főépítészek közötti kapcsolatok erősítését. Céljaik között szerepel a fiatal szakemberek megszólítása képzésekkel és életpályamodellek kialakításával. Szeretnék elősegíteni megyénként az együttműködést a megyei állami főépítészek és önkormányzati főépítészek, az építész és mérnöki kamarák vezetői között, mert a rendszer hatékonysága jelentős mértékben függ az összefogáson. A főépítészi rendszert érintő jogszabály-módosítási javaslatok az EP-választások után kerülhetnek az Országgyűlés elé, jelezte Kolossa József.

További részletek: http://foepiteszek.hu/beszamolo-25-eves-allami-foepiteszi-rendszer-jubileumi-rendezvenyerol

fotók: Lőrincz Anna, Pálinkás Edit