3D MAGYARORSZÁG– NEMZETI TÉRINFORMATIKAI ALAPTÉRKÉP (X)

Interjú dr. Sik Andrással, a Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatójával, dr. Deák Márton és Juhász Géza főosztályvezetőkkel, II. rész.

A 3D Magyarország másik fontos alprojektje a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép. Miről szól ez a térkép, mire lehet ezt majd használni?
A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép hiánypótló szerepet játszik az online térképszolgáltatásokat felhasználó szervezetek számára. Elérhetővé fogjuk tenni webes böngészőben, illetve úgynevezett WMTS technológiával. Utóbbi lényege, hogy ha valakinek saját térinformatikai vagy tervező szoftvere van, akkor lehetősége lesz arra, hogy ezt a térinformatikai alaptérképet – folyamatos, online kapcsolatot tartva szerverünkkel – háttértérképként szoftverébe behívja, és megfelelő sebességű működéssel használja.

Kiknek lesz hasznos, és mit tartalmaz majd ez az alaptérkép?
Elsősorban önkormányzatok, államigazgatási szereplők, cégek részére lesz fontos a térinformatikai alaptérkép. Utak, vizek, település- és tömbhatárok, épületek és még több tucat tematikus térképi alapadatot egységesítve tartalmaz. Ehhez kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy a nemzetközi körökben is ismert térképi szolgáltatókhoz hasonlóan szabványos protokollon keresztül, egységes vetületi rendszert használ, ami jelentősen megkönnyíti a térképet használók munkáját azzal, hogy az egyéb hazai adatforrásokat a Nemzeti Térinformatikai Alaptérképen pontosan megjeleníthetik.

Mikor indul el a rendszer?
Jelenlegi terveink szerint 2022. március 31-én.

Milyen további részeit érdemes kiemelni a 3D Magyarország programnak?
A Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép és a Nemzeti Mintaterv Katalógus mellett feltétlenül ki kell emelni az E-közmű szakrendszerünket, aminek a lényege, hogy az ügyfélkapu azonosítóval rendelkező magyar állampolgárok az ország egész területére vonatkozó közműnyomvonalakat láthatnak, és közművekről információkat kérdezhetnek le. Emellett az E-közmű informatikai felületén a közműegyeztetések is lebonyolíthatók. A 3D projektben szerepel még az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer továbbfejlesztése, az Állami Középület Kataszter, a Településképi Arculati Kézikönyvhöz kapcsolódó elektronikus felület, és a Műszaki Irányelv Program is.

Milyen fejlesztések várhatóak még az idei évben?
Mind az E-építés, mind a 3D Magyarország projekt néhány modulját továbbfejlesztjük, illetve néhány új modult is létrehozunk. Például készül egy applikáció, amellyel a szakrendszereink egy része mobiltelefonon kényelmesen használható, csökkentett funkcionalitással lesznek elérhetőek. Emellett nagyon fontos, hogy a felhasználói visszajelzések alapján alkalmazásainkat folyamatosan fejlesztjük, finomítjuk.