A Kós Károly Egyesülés Utazó-Konferenciája, 2016. szeptember 30. – október 2.

Tokaj-Hegyalja 27 települése nem mindennapi építettet örökséggel rendelkezik országos viszonylatban is. Világörökségi státuszát a szőlőtermesztés és a borászat tájképformáló ereje mellett az ehhez szervesen kapcsolódó építészeti karakterének is köszönheti, mely úgy a föld alatt, kivételes gazdagságú és változatosságú pinceállományában, mint a föld felett, a gazdasági és lakóépületek helyi sajátságokat mutató sorában nyilvánul meg.

A szerves építészet képviselőinek helyi jelenléte több mint 35 éves múltra tekint vissza. Makovecz Imre sárospataki tevékenysége a hetvenes évek végétől elindított egy folyamatot, melynek eredményeként a szerves építészet és a regionális gondolkodás sok magas színvonalú példája épült meg (Bodonyi Csaba, Ekler Dezső, Sugár Péter, Rudolf Mihály, Salamin Ferenc, Kovács Ágnes, Erhardt Gábor, Fábián Rigó Tamás és kollégáik, tanítványaik).

A régió borászati, építészeti értelemben országosan is kiemelkedő eredményeket ért el az elmúlt évtizedekben, továbbá jelentős elméleti tudás halmozódott fel, és nem utolsó sorban sok személyes és szakmai kapcsolat alakult ki. A felfokozott befektetői és médiafigyelem számtalan tapasztalattal gazdagította a borvidék megújításán fáradozó helyi vezetőket, borászokat, civil szervezeteket és építészeket. A helyi társadalom állapota, a gazdaság helyzete azonban ellentmondásos, és egyedi kérdéseket is felvet.

A Kós Károly Egyesülés három napos Utazó-konferenciája egyrészt az itt alkotó építészek munkáinak bemutatásával, másrészt az építtetők (magánemberek, önkormányzatok, borászatok, stb.) megszólításával kívánta a szerves építészeti kultúra itteni tapasztalatait megosztani az érdeklődőkkel.

Az alábbiakban az első nap összefoglalóját olvashatják.

A résztvevők Csíkszeredától, Kaposvárig, a Kárpát-medence több szegletéből érkeztek, és Szerencsen találkoztak. Érkezés után a szerencsi Világörökségi Kapuzatot (tervező: Salamin Ferenc) és a Szent József templomot (tervező: Vincze László, belsőépítészet: Salamin Miklós) tekintették meg.

Ezután buszra szálltak és már együtt érkeztek Mádra, ahol Demeter Ervin Kormánymegbízott köszöntötte a társaságot és tartotta meg indító előadását. Ezután a Mádi Kúria Hotel konferenciatermében (tervező: Bodonyi Csaba) Fábián Rigó Tamás tartott előadást mádi munkáiról, itteni főépítészi tevékenységéről, a közelmúltban elkészült új Helyi Építési Szabályzatról.

Ezt követően Fábián Rigó Tamás főépítész vezetésével körbesétáltak a településen megtekintve a közelmúlt fontosabb építészeti történéseit: Furmint Alkotóház (tervező: Fábián Rigó Tamás), egyetemi oktatási épület (tervező: Fábián Rigó Tamás, egyetemi szállásépület (tervező: Kuli László), Royal Tokaji borászat (tervező: Bodonyi Csaba), Rákóczi-Aspremont-kúria felújítása (tervező: Erhardt Gábor), Demetervin pincészet (tervező: Fábián Rigó Tamás), Zsirai vendégház (tervező: Cservenyák Eszter, Salamin Ferenc), Dessewffy-kúria felújítása (tervező: Bodonyi Csaba).

A következő állomás Szerencs volt, ahol Salamin Ferenc főépítész vezetésével a következő épületeket tekintették meg a résztvevők: Turisztikai Központ (tervező: Salamin Miklós), Városi Tanuszoda (tervező: Varga Csaba), Polgármesteri Hivatal tetőráépítése (tervező: Salamin Miklós), Városi Fürdő felújítása (tervező: Salamin Ferenc), Népház (tervező: Salamin Ferenc), Rákóczi vár felújítása (tervező: Varga Csaba), pincesor.

Ezt követően Koncz Ferenc polgármester köszöntötte a társaságot és tartott röviden beszélt Szerencs és Tokaj-hegyalja jelenlegi állapotáról, a borvidék kilátásairól (településvezetői szempontból), majd „Tokaj-hegyalja épített öröksége, a településtől, a pincelejárókig” címmel Erhardt Gábor építész tartott előadást.

A nap zárásaként a szerencsi Chateau Cloche borászatban (tervező: Erhardt Gábor) Varkoly István szőlész, borász, az Árpádhegy pince tulajdonosa, a Degenfeld Borászat szőlészeti vezetője egy borász mindennapjaiba és fejlesztési lehetőségeibe engedett betekintést nyerni előadásában.

A fotókat ifjabb Lőrincz Ferenc, illetve Bálint Tamás készítette.

A szakmai konferencia az NKA Építőművészet Kollégiuma támogatásával valósult meg.