A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját kapta Molnár V. József.

A díjban a magyar szellemi élet azon jeles művésze részesíthető, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlenül és személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó hatmillió forint. A Díjbizottság javaslatára 2018. évben a köztestület Molnár V. József néplélek- és néprajzkutatónak, grafikusművésznek ítélte a díjat példaértékű életművéért, kiemelkedő munkásságáért.
A díjat 2018. május 30-án a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén Molnár V. József munkatársa vette át Vashegyi György elnöktől. A kitüntetett videóüzenetben köszönte meg az elismerést.

 

Molnár V. József (1930. március 17. Marcali-Cserhátpuszta)

Magyar Örökség díjas néplélek- és néprajz-kutató, művészettörténész, grafikusművész, 1956-os szabadságharcos, a Történelmi Vitézi Rend tagja.

1956 őszén újságíró szakos egyetemi hallgatóként részt vett a budapesti harcokban. Ezért később 3 év börtönre ítélték, eígy nem folytathatta tanulmányait. Nyomdász, majd később avantgárd festő, grafikus lett.
A Műszaki Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, onnan ment nyugdíjba.
Az 1970-es évek óta a szerves műveltség kutatója és krónikása, tanára. Tanított az Örökség Népfőiskolán, a belőle formálódott Magyar Hagyomány Műhelyében, a Budapesti Iparművészeti Főiskolán, a Kaposvári Iparművészeti Szakközépiskolában, a szegedi és a szombathelyi Tanárképző Főiskolán, a Miskolci Bölcsész Egyesületben.
Több mint két tucat könyv szerzője és társszerzője, emellett folyamatosan előadásokat tart szerte a Kárpát-medencében.
1956-os múltja miatt csak 1999-ben szerezhetett diplomát Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemén, ahol ugyanabban az évben doktorrá avatták. 2012-ben megkapta a Magyar Örökség díjat.
2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia Életmű díjasa lett.

Molnár V. József: A magyar ház szentsége címmel a régi idők házépítési szokásairól tart előadást.