A nagyközönség előtt is megnyílt a Makovecz Központ és Archívum

A nagyközönség előtt is megnyílt a Makovecz Központ és Archívum.

A Városkúti úton álló családi házat Makovecz Imre saját maga és felesége számára tervezte. 2011-ben, nem sokkal az építész halála előtt készült el – így sajnos már nem lakhatott benne. A Makovecz Központ és Archívum beköltöztével az épület többfunkciós szellemi műhelyként működik, az emlékállításon túl a Mester építészeti munkásságának kutathatóvá tételét, és szellemi hagyatékának továbbvitelét is szolgálja. A ház működtetését az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete látja el.

Az ünnepélyes átadásra 2017-én november 20-án, Makovecz Imre születésének évfordulóján került sor (amiről mi is tudósítottunk), január 8-tól pedig az érdeklődő közönség is látogathatja a házat.

Az épület előtere most találkozóhelyként és programhelyszínként funkcionál.
Az eredetileg is dolgozószobának szánt helyiségbe Makovecz Imre rekonstruált munkahelye került. Itt az építőművész íróasztala, könyvei láthatók, abban az állapotban, ahogy a Kecske utcai irodában utoljára hagyta.
A kiállítótérben jelenleg a Makovecz Imrét körülvevő apróságokból látható tárlat. Ide került például az évek során több centire hízott faliújságja is, amire mindent ráragasztott, ami foglalkoztatta.
A házban kapott helyet a kutatási célokat is szolgáló Makovecz-archívum, amely a teljes életművet feldolgozza: körülbelül hatszáz épület teljes tervdokumentációját, szabadkézi rajzokat, kéziratokat, írásokat, fényképeket. Megnyitására a teljes életmű katalogizálása után kerül sor. A pontos időpontról a központ honlapjáról (link: http://www.makovecz.hu/haz/) értesülhetnek.
2018 elejétől rendszeres programokkal várják az érdeklődőket. Már elindult a Makovecz-utak program, amely az építész látogatható házait fűzi fel útvonalakra: az első már elérhető a honlapon (http://makovecz.hu/utak/), illetve nyomtatott kiadványként megvásárolható az emlékházban.

A Makovecz Központ és Archívum Budapesten, a XII. kerület, Városkúti út 2. alatt várja a látogatókat. Nyitvatartás: hétfőn, szerdán és pénteken 14-17 óráig.

Az átadásról szóló bővebb cikkünket az Országépítő 2017/4 számában olvashatják.
Az épület részletes ismertetését hamarosan közöljük.
Fotók: Csernyus Lőrinc