Ajánló: Országépítő 2019/1

Megjelent az Országépítő folyóirat 2019/1 száma.

A tartalomból:

Hassan Fathy építész generációk példaképe, az építészeti oktatás megkerülhetetlen alakja. A 20. század építészetéről szóló összefoglaló munkák általában tárgyalják munkásságát; a híres új-gournai kísérlettel a közösségi alapú építés és tervezés alapjait rakta le már az 1940-es évek közepén.
Az egyiptomi építészről megjelent – és évről évre megjelenő újabb – monográfiák, szakcikkek, ismertetések és disszertációk száma lassan ezres nagyságrendű. Ez nemcsak az iszlám világ 20. századi építészetére, és az abban különleges helyet elfoglaló Hassan Fathyra hívja fel a figyelmet, hanem az építész egyetemes jelentőségét is mutatja. Vasáros Zsolt első írása a folyóiratban.

A német Martin Rauch fontos szereplője napjaink földépítészetének. A magát vályogművésznek tartó mester Európa szerte épített már családi házat, templomot, ipari csarnokot is. Csóka Balázs készített vele interjút, a vályogépítés ökológiai jelentőségéről, az építészetben betöltött szerepéről és lehetőségeiről.

Csóka Balázs DLA a tervezője a következő cikkben bemutatott családi háznak, amelyben egy budajenői kockaház átalakítása ürügyén mutatja be az épület helyhez való kötődését, az építési rétegek jelentőségét és a vályogépítés jelenlegi lehetőségét. Az épültről Radev Gergő írt cikket.

A vályogépítés hőtechnikai anomáliáit járja körbe Rácz Tamás, Keszthelyen dolgozó építész, aki maga is ilyen (saját tervezésű és kivitelezésű) épületben lakik.

A belsőépítészet egy különleges területe a lámpatervezés. Székely Orsolya üvegművész e terület művelője. Pályafutása majd’ öt évtizede alatt együtt dolgozott hazánk meghatározó építészeivel, mesterembereivel. Az eredetileg ötvösnek készült iparművész lámpái ugyanúgy megállják helyüket a diósgyőri vagy a füzéri vár rekonstruált tereiben, mint a Legfelsőbb Bíróság enteriőrjeiben. Dénes Eszter interjúja

Tokaj-Hegyalja újabb települései: Abaújszántó, Tállya és Erdőbénye mutatkoznak be, a főépítészükkel, Erhardt Gáborral készített interjúban. A borvidéken húsz éve dolgozó építésszel Dénes Eszter beszélgetett a Világörökségi tervtanácsról, a műemlékvédelem aktuális kérdéseiről, személyes élményekről és a szakmai jelenlét fontosságáról.

A Vándorokból mesterek sorozat következő darabjában Sziklai Ákost ismerhetjük meg, aki 1989-ben a Vándoriskola első évfolyamába nyert felvételt. A vándorévek elvégzése után Bárdudvarnokra költöző építész egy sajátos, egyéni építészeti világot alakított ki az évtizedek során. Épületein a végtelen gondoskodás és az apró részletekig menő átgondoltság érezhető. Dénes Eszter interjúja.

Folytatva a vályogépítés tematikáját rövid beszámolókat olvashatunk a Sárkollektíva Egyesület és az Öko Home Expo kiállítás tavalyi eseményeiről Radev Gergő és Bihari Ádám tollából.

Régi tartozása az Országépítő folyóiratnak Kovács Gyula pomológus tevékenységének ismertetése. A hazai őshonos gyümölcsfajtákat leltározó és továbbtermesztő erdész Szarvas József színművésszel együtt létrehozta a tündérkertek mozgalmát, amelyben az őshonos gyümölcsfák ültetése és ápolása mellett a helyi közösségek építése a legfontosabb. E folyamatról a tavalyi Héttorony Fesztivál egyik eseményének keretében lezajlott beszélgetés szerkesztett változatából tudhatunk meg részleteket.