Ajánló – Országépítő 2019/2

Megjelent az Országépítő folyóirat 2019/2 száma.

A tartalomból:
Piliscsabán került átadásra az Avicenna a Közel-Kelet Kutatások Intézete egy kutatóliget első tagja. Különlegessége, hogy Makovecz egy Waldorf iskola számára készített unikális, meg nem épült terve alapján, Turi Attila készítette el a végleges terveket. Az első vázlatban tökéletesen benne volt az az idea, mely aztán áthatja a teljes épületet szerkezettől a részletekig. Az ideán, a belső magon nem változtattak, a különböző időszakokban készült vázlatok részleteit illesztették egységes rendszerbe.
Makó városának mai építészeti arculata vitathatatlanul összefonódik Makovecz Imre nevével. A hetvenes évek elején épült József Attila Városi Könyvtár új épületét a több évtizeden keresztül Makovecz Imre közvetlen munkatársaként dolgozó, de önálló alkotó tevékenységet is folytató Gerencsér Judit építész tervezte, a berendezés Mezei Gábor belsőépítész munkája.
Az idén Ybl-díjjal kitűntetett Horváth Zoltán elmúlt évtizedben tervezett kisebb léptékű, vidéki középületei egy működő modell elemei, amelyek complex megoldást kívánnak nyújtani a Kárpát-medencei épített örökséghez való illeszkedés területén. A Maglód település határán megépült Szitakötő Bölcsőde mintegy összegzi a közelmúlt formai, térszervezési kísérleteit és nagyon jól érzékelteti a szerves építészet lehetséges jövőjét.
Öveges László Kecskemét főépítésze mintegy tizenöt éves tevékenységéért 2018-ban részesült az Év főépítésze díjban. Irányításával Kecskemét korszerű szabályozását teremtették meg, lehetővé téve ezzel a város gazdasági és építészeti fejlődését. Építészként egyéni hangú, a települési karaktert kutató és továbbfejlesztő, magas színvonalú tervezési feladataival több évtizede példát mutat a városban és a régióban.
Tóth Péter építész által tervezett két Balaton-felvidéki birtok közös jellemzője, hogy külső-belső térhasználatuk azonos hangsúllyal bír. Szigligeten nyaraló született. Balatonfüreden pedig egy (borászattal foglalkozó) házaspár családi háza. Semelyik házban nem volt cél, hogy a mai kontrasztosan váljon el a régitől. Ezek az épületek a 21. század követelményeit teljesítik, de igyekeznek belesimulni abba a természeti és épített környezetbe, amely körbeveszi őket, és amelytől ők maguk is ihletődtek.
Kun Éva keramikusművész rangos művészeti díjak tulajdonosa. Alkotásai nem kizárólagosan gyűjtőkhöz kerülnek, hanem középületekre, középületekbe és közterekre is. Alkotásainak ereje van, amely nemcsak magas szakmai tudást, folyamatos kísérletező kedvet, egyéni látásmódot jelent, sokkal többet.
A budapesti Belvárosi templom Pest egyetlen plébániájaként szolgált a 18. századig. Királyválasztó helyszínTöbb évtizede folynak már a rekonstrukciós munkák a templomban, előhozva annak rejtett kincseit. A Mátyás-oratórium helyreállításában Tóth Péter és Füzes András építészek, Derdák Éva restaurátor, Módy Péter kőrestaurátor, Félegyházi Károly fémműves iparművész vettek részt.
A Tij névre hallgató madárles a Scheelhoek természetvédelmi területen, a hollandiai Stellendam közelében található. A madármegfigyelő egy nagy léptékű tereprendezési terv részét képezi, melynek lényege a természetvédelmi terület megfelelő bemutatása. A madárles organikus formája a természet által oly sokszor alkalmazott tojásalakot követi. A 150 négyzetméter alapterületű les ideiglenes építmény, amelyet a jövőben várhatóan szét fognak szerelni, és környezetet kímélő módon újra fognak hasznosítani. Moduláris kialakításnak köszönhetően az építmény gyakorlatilag teljes mértékben fenntartható és újrahasznosítható. Tervezői (öko)szisztémát hoztak létre, ahol a természetes és az emberi környezet egybeolvad, közelebb hozva egymáshoz a két világot.