AJÁNLÓ – ORSZÁGÉPÍTŐ 2020/3

Megjelent az Országépítő folyóirat 2020/3 száma. A tartalomból:

Tíz éve szenvedte el Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely település és a Torna−patak mente Magyarország legnagyobb, emberáldozatokat és mérhetetlen károkat okozó ipari katasztrófáját. E lapszámban az évforduló kapcsán – vándorokból mesterek rovatunkban – bemutatjuk Csóka Balázs egykori vándorépítészt, aki mindkét helyreállításban tevékenyen részt vett. Az interjút Terdik Bálint készítette.
A vészhelyzet kezelésében komoly szerepe volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Adányi Lászlót, a Szeretetszolgálat programvezetőjét kérdeztük múltról, jelenről, devecseri tapasztalatokról.
A helyreállítás és újjáépítés – a világban alig tapasztalható rövid idő alatt – Devecseren és Kolontáron példátlan szociális és kulturális tartalommal valósult meg. Tíz év távlatából tekint vissza az eredményekre, tanulságokra a mintatervek kapcsán Turi Attila, az újjáépítés egyik vezetője, Devecser város egykori főépítésze Az adaptálás művészete című írásban.
Turi Attila által tervezett Devecseren megépült háziorvosi rendelő és orvos lakás kapcsán Erhardt Gábor
mutatja be, hogy egy meggyötört közösség életében, hogyan tud egy közintézmény nem tolakodó módon mégis példát mutatva értéket képviselni.
Magyarország első közösségi borászati üzemei és beszerzési központja a tokaji történelmi borvidéken épültek fel. A borászatok tervezésénél Salamin Ferenc olyan ipari épületet képzelt el, amely egyben hordoz regionális karaktert, és egyes részleteiben brandépítő elemeket is. Az építészeti koncepció szerint az épületek a világ számára a hegyaljai közösség igényességét, magas színvonalú kultúráját is kell, hogy képviseljék.
A tatabányai turul-emlékműtől mintegy százötven méterre fekvő látogatóközpont, melynek megálmodója Dévényi Sándor, a Gerecse természeti értékeit bemutató tanösvény kiindulópontja. Az épület egy madarat formáz kiterjesztett szárnya alatt emberi hajlék. Teste nincs. Teste a kapu, melyen át a Gerecsébe jutsz.
A kínai Sencsen városa mára már több, mint 2000 négyzetkilométert foglal el. Botka Szilvia kertépítészként szakszerű bepillantást enged egy „zöld” metropolisz mindennapjaiba, a közösségi terek szimbolikájába. Megmutatja, hogy a minőségi zöld terek hatása milyen jelentős az ott élők életminőségére.
Megemlékezünk a közelmúltban elhunyt kollégáinkról: Radványi György, Prof. Dr. Kistelegdi István és Nagy Tamás építészekről.