Ajánló – Országépítő 2020/4

Megjelent az Országépítő folyóirat 2020/4 száma.

A tartalomból:
A templomépítés történetéhez megannyi személyes és közösségi történet, gondolati szál kapcsolódott, ezek egésze adta ki a pátyi Szent II. János Pál templom miliőjét. Az egykori bencés diák tervező Gutowski Robert, aki maga is tagja a hívő közösségnek. Vallja, hogy az építészetnek nincs semmi értelme közösség nélkül. Ez az ars poetica segített neki megformálni az épületet.
Rüll Tamás építész a Makona Kft. irodavezető munkatársa. A KKE Vándoriskolájának befejezése után pályája sokrétű, fordulatokkal teli. Az önálló praxis mellett főépítészi munkát vállalt Visegrádon, ahol a Visegrádi Tábor újra szervezésében is nagy szerepe volt.
Rüll Tamás Kós Károly és Szeghalmi Bálint építészeti örökségében mélyült el a Soroksár – újtelepi református templom tervezésekor. Ebből alakult ki a most látható formanyelv a megerősödő gyülekezet örömére.
A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program rendszerszintű nemzetpolitikai befektetés, melynek része volt az új épületek és a régiek átalakítása mellett az óvodai játszósarkok, fejlesztőjátékok beszerzése, valamint a szakemberképzés is. Engelmann Tamás a program magyarországi építész koordinátoraként mesélt a tapasztalatairól.
Bognár Balázs több mint egy évtizede Kengo Kuma mellett dolgozik két kontinensen is irodát üzemeltető alkotóközösségben. Általa bepillantást nyerhetünk a távol-keleti építészeti gondolkodás természethez való viszonyába, ősi gondolatvilágába is. Nem az épület számít, hanem annak a természettel való kapcsolata.
A West Stow Lodge bár első pillantásra egy hagyományos angol ház érzetét kelti az épület, a síkok váltakozása adta fény-árnyék játék, és az erőteljes vertikális-horizontális hangsúlyok mégis diszkréten mai, kortárs összhatást eredményeznek. A londoni székhelyű Project Orange építészei a suffolki népi építészet felfedezőinek tekinthetők, büszkén vallják, hogy a vidék vernakuláris építészete máig inspirálóan hat rájuk.
Zelnik József amellett érvel, hogy a XX. századi modernség gnosztikus eredetű: ateológiája mögött évszázadok óta az idegen isten teológiája rejtőzködik. A modernség világidegenség képlete összetett szellemtörténeti folyamat eredménye. Rekonstruálásához megkerülhetetlen a kereszténység és a gnosztikus tanok harcának felidézése és annak vizsgálata, hogy a gnoszticizmus csupán a Krisztus utáni első századok vallási mozgalma, avagy az emberi elme örök kísértése.
A Makovecz Imre szellemi örökségének ápolását segítő programból 2017 és 2019 között a százhalombattai Szent István Plébánia temploma és a mártélyi Boldogasszony Házacska kapott lehetőséget, hogy újabb felvonással egészüljön ki építésük drámája. A felújítás során tapasztaltakról Rüll Tamás számolt be.