Budakalász, kirándulás – beszámoló

Október 17-én Erhardt Gábor, a műegyetemi Szerves Építészet 1. tantárgy felelőse közös tanulmányi kirándulást szervezett az egyetemi hallgatók és a vándorépítészek számára Budakalászra. A kirándulás célja kettős volt: egyrészt (majdnem) teljes keresztmetszetében megismerni Makovecz Imre egyik legközelebbi tanítványának, Turi Attilának az építészetét, másrészt egy kis betekintést nyerni a települési főépítészi tevékenységbe.
A program a Faluház (Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár) megtekintésével, bejárásával kezdődött, amely Turi Attila első budakalászi épülete volt. Természetesen a Kuli László tervezte Zeneiskolát is megnéztük, majd a közeli Szent István telepen tettünk egy kört. Itt részben a Turi Attila, részben a munkatársai, tanítványai által tervezett családi házakat tekintettük meg, kicsit megismerve az agglomerációs építészeti problémákat, részben a kitelepülők, részben a főépítész szemszögéből.
Útba ejtettük a Mályva utcai bölcsődét, amely az oktatási épületek mainstream építészetéhez képest merőben más hangot, karaktert jelenít meg.
Ezt követően a Tópart lakóparkot jártuk be, megállapítva, hogy a családi házaknál és a kisebb középületeknél kikísérletezett formavilág egy több ütemben épült, spekulációs építésű társasháznál is működik.
Délben Turi Attila a most épülő Patakparti Általános Iskolánál várt bennünket és majd’ egy órán át beszélt az épületről, oktatásról, kivitelezésről, az építész jelenlétéről. Előadása a Schieszl vendéglőben folytatódott, ahol szó esett a metszetek rajzolásán alapuló tervezési metódusáról, az építészek átalakuló szerepéről, illetve a mintatervekről, mint az előttünk álló egyik kihívásról.
A társaság délután még felsétált a Kálváriadombra, illetve megnézte a körötte álló, Turi Attila által tervezett családi házakat.
A kirándulás – a rossz idő ellenére – elérte kitűzött célját: sikerült bejárni a települést és megtekinteni azokat az épületeket, amelyek meghatározóak Turi Attila pályáján, főépítészi tevékenységében.

A megtekintett épületek listája és tervezőik:
Faluház (Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár) – Turi Attila
Zeneiskola – Kuli László
Szegfű utca, Németh-ház – Turi Attila
Szentlászló utca, Incze-ház – Turi Attila
Szent Imre KözössÉgi ház – Földes László
Mátyás király utca, családi ház – Terdik Bálint
Mátyás király utca, családi ház – Dénes György
Mályva utcai bölcsőde – Turi Attila
Tópart lakópark – Turi Attila
Patakpart Általános Iskola – Turi Attila
Gerinc utca, Antal-ház
Kálvária lakópark – Turi Attila
Kálvária domb, templomrom

Szöveg: Erhardt Gábor
Fotó: Pálvölgyi Ádám