Dévényi Sándor – könyvbemutató kerekasztal beszélgetés

2020. január 31-én zajlott a Dévényi Sándor építészete című monográfia könyvbemutatója, a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Az eseményen részt vett Dr. Kucsera Tamás Gergely (az MMA főtitkára), Dénes Eszter, a kötet szerzője (építész, az Országépítő folyóirat felelős szerkesztője), Dévényi Sándor (építész, az MMA rendes tagja), Sulyok Miklós, a kötet bevezetőjének szerzője (művészettörténész, az MMA levelező tagja) és Lukácsy György (szerkesztő, filmkritikus, a Nemzeti Színház irodalmi munkatársa), mint a kerekasztal beszélgetés vezetője.
Bevezetőjében Dr. Kucsera Tamás Gergely elmondta, hogy a Dévényi Sándor építészetét bemutató könyv az MMA Kiadó kortárs építészek életművét feldolgozó sorozatának harmadik kötete, s az idei évben további két megjelenés várható.
A formális felvezetést követően a résztvevők felidézték, hogy a könyvbemutatót kereken egy évvel előzte meg a Dévényi-életműkiállítás megnyitója a Pesti Vigadóban, s elmondták, hogy a kötet szerkesztése párhuzamba állítható a kiállítás felépítésével. Lukácsy kérdéseinek nyomán a beszélgetés személyesebb témákra irányult, így esett szó arról, hogyan járhatta be a világot egy építész a hetvenes években, és hogy a mai fiatalok számára mennyire nem evidens, hogy mit jelentett akkoriban egy organikus épület megépülése. Elhangzott, hogy az építész feladata nem az egyedi megalkotása, hanem a meglévő folytatása – legyen szó akár egy történelmi városszövetbe való tervezésről, akár a Duna-part reprezentatív épületeinek soráról, s szóba került a szakrális épületeket tervező építész, mint médium szerepe is. A résztvevők felidézték kedvenc Dévényi-épületeikhez kapcsolódó történeteiket, meg nem valósult tervekről is beszéltek, a személyes kapcsolatok szülte anekdoták is előkerültek, valamint szóba került Makovecz Imre, mint szellemi példakép.
A beszélgetés végére a hallgatóság megismerhette Dévényi Sándornak azt az oldalát, amit a könyvön vele együtt dolgozó munkatársak ismernek: a „látomásos organikus építészetet” művelő reneszánsz embert.

írta: Harmath-Gyetvay Enikő
fotó: MMA/Nyirkos Zsófia