Ikerház Keszthelyen – Nemes Dávid

A családi házunk telkére egy érdekes helyen bukkantam. A kis telek korábban egy MÁV üdülő aszfaltos focipályája, illetve annak is a fele volt, mindössze 372 m2. Egy zsákutca második telke, ahová a szabályozás ikres beépítést írt elő. Szemben kis omladozó faházak, szomszédban az elhagyott MÁV üdülő kiszolgáló épülete, amit a természet már elkezdett visszafoglalni, burjánzó zöld környezetet biztosítva. A nyugalom szigete közel a Balatonhoz, de Keszthely központjához is.

A szomszédos, hasonlóan kis telken már épült egy 3 lakásos társasház, lapostetős neomodern formavilággal, ami érdekessé tette az ikres csatlakozást. Mi lapostetős házat nem szerettünk volna építeni, a tágabb környezet is inkább magastetős házakból állt. Így ki kellett találni, hogyan lehet úgy csatlakozni, illeszkedni, hogy közben a ház saját és a benne élők értékrendjével legyen összhangban. Olyan épületet szerettem volna tervezni, ami illeszkedik a környezetéhez, a helyi hagyományokhoz és egyben értéket is teremt a saját helyén.

A kis telek és a szomszédos beépítés miatt adódott a kétszintes épülettömeg, amit az udvar felől a nappali földszintes tömege egészít ki L-alakra, meghagyva a lehető legtöbb zöldfelületet. A beépíthetőséget kihasználva földszintet főként a közösségi terek és a garázs tölti ki, az emeleten hálók és a hozzá tartozó kiszolgáló funkciók kaptak helyet. Az épület központjában a lépcső és a konyha van, minden ezek köré szerveződik. Az emeleti gyerekszobákhoz kapcsolódik egy társalgó, gyereknappali, ami utólag nagyon hasznosnak bizonyult, a fenti és a lenti tér különböző napszakokban együtt közösen használható ezáltal.

Az épület külső nyílásrendje, foltszerűen változó burkolatai a telekszomszédhoz közel a szomszédos ház arányait folytatják, majd a téglaburkolatok saját architektonikus logikájával és léptékrendszerével kiegészítve megy végig ez a szervezőelv a házon. A fehér és szürke vakolattal és nyílásokkal a bontott tégla sárgás pirosas élő színei adnak kontrasztot, teszik élővé a homlokzatokat.

Az épületet szerkezetileg és műszakilag az ésszerűen energiahatékony, de gazdaságos megoldások jellemzik. A falak maghőszigetelt thermo téglából épültek, a födém nagy hőtároló tömegű monolit vasbeton, a padlásterek puffert képeznek a nyári felmelegedés ellen és fa, ill. alu-fa nyílászárók készültek, külső redőnyös árnyékolással.
Fontos szempont volt hogy az épület minden szempontból kiállja az idő próbáját, a terek gazdaságosak, de jó arányúak és családközpontúak legyenek, amit az első évek tapasztalatai alapján sikerült is megvalósítanunk.

A tervező az épülettel pályázott az „Év homlokzata 2021“ versenyre, amire az alábbi linken naponta lehet
szavazni, szeptember végéig.

szöveg: Nemes Dávid, fotó: Bognár Benedek (Baumit), Nemes Dávid