Bodrog vendégház, Tokaj – Salamin Ferenc

Tokaj a Tisza és a Bodrog találkozásánál, a Kopasz-hegy lábánál található, honfoglaláskorban alapított település. Mai struktúrája a 18-19. századra alakult ki a történeti térképek tanúsága alapján. A tervezés helyszínéül szolgáló, a Bodrog kanyarulatában, annak egészen a partjáig húzódó, az egykori Rákóczi-várral szemközti telkeket már az 1800-as évek második felében is beépítették. Ezek közül kettőn valósult meg a tervezett vendégház 2021-ben.

Salamin Ferenc több évtizede alkot Tokaj-Hegyalján, számos középületet, lakóházat, vendégházat, felújítást tervezett a környező településeken. Tokajban is több olyan épület áll már, melyek a most bemutatott épület megbízóival közös munkája során jöttek létre.

A vendégház tervezése 2017-ben kezdődött. A tervezési helyszín a már említett, Bodrog-parti telektömb, mely a település északi irányú főútjával párhuzamos utcáról tárul fel. A tömb északi végében előbb egy keskeny, majd a szomszédos telekkel való összevonás után egy szélesebb telekre készültek a tervek. A két lakóegységes épület méretével a településközponti kisvárosias léptékű lakóházakat idézi, elrendezésével azonban a szomszédos falusias beépítéshez alkalmazkodik: az utcai fronton egy magas terméskő kerítés és egy földszintes, nyeregtetős, fehérre meszelt homlokzat jelenik meg. Az utcától hátrahúzva épült fel az azzal párhuzamos elrendezésű emeletes épülettömeg, melyből a Bodrog felé nyílik kilátás. A két épületrészt fedett-nyitott lépcsőház köti össze.

Az utcai szárnyban a földszinten egy garázs és a gépészet kapott helyet, a tetőterében tároló van. Az udvari szárnyban szintenként egy-egy nagyvonalúan kialakított apartman található, melyek nappali és háló funkcióit a tervező alaprajzilag felcserélte egymáshoz képest, így az apartmanok egyidejű használata esetén az esetleges áthallásokat azok térbeli eltolódása csökkenti. Ennek a funkcionális cserének köszönhetően ad mozgalmasságot a tömegnek a nappalikhoz kapcsolódó teraszok különböző homlokzatokon megjelenő hiátusa: a földszinten az udvarhoz kapcsolódik, az emeleten a Bodrogra nyújt kilátást.

Az épület megjelenésében a Tokaj-Hegyaljára jellemző jegyek dominálnak: a vastag, tömbszerű faltestek és pillérek, az ehhez képest kis méretűnek tűnő nyílások, az ablakok szemöldökéig ereszkedő ereszek. A homlokzaton megjelenő terméskő és a fehérre meszelt felületek, az épület arányai már-már magába forduló kúriára emlékeztetnek, ám a nyitott lépcsőházba lépve, önmagában az anyagváltásnak köszönhetően – itt fa és tégla kerül előtérbe – bensőségessé, otthonossá válik az épület.

Amikor a tervező ismeri és megérti a tájat, a települést, ahová épülete kerül, amikor szándéka szerint nem kiemelkedni akar belőle, hanem folytatni a meglévő épített környezet, annak részévé válni az új épülettel, akkor jöhet létre a hely szellemének megfelelő építészet – mint ahogy történt ennél a Bodrog-parti vendégháznál is.

Szöveg: Harmath-Gyetvay Enikő
Fotó: Szántó Tamás