Búzaszem – közösségi iskola a Dunánál – Salamin Ferenc

A Búzaszem Iskola alapításának oka és körülményei meghatározzák egész életét. Szülői szabad akaratból, önálló állampolgári kezdeményezésből született, a helyi plébános és fiatal családok összefogásaként. A közel húsz esztendővel ezelőtti gondolatból és a gondolatot követő tettekből mára új iskolamodell alakult ki. A Búzaszem keresztény magyar családi közösség és iskola….

A család különösen fontos a gyerekek életében. Az iskola összekötő kapocsként működik a család és a társadalom közössége között. A magyar nép kultúrája a kereszténységben gyökerezik, a hit erkölcsi iránymutatásként szolgál, ezért kiemelkedően fontos a mindennapi élet részévé tenni, hiszen az életben felmerülő problémákra megküzdési stratégiaként is szolgál. Az iskola a társadalom szíve, ezért az építésénél soha nem az anyagi nyereség a fontos, hanem az odajáró gyerekek és családjaik életében bekövetkező pozitív változás, ezért minden iskolát hatalmas szeretettel kell megépíteni.
Az elfogadott vázlatterven látható, hogy a telken több épület egység található, melyek egy fedett-nyitott –részben üvegezett – kerengővel fogják körül a belső udvart. Az alsósok két épületben, két osztályonként helyezkednek el, a felsősök a szaktantermekkel, a tanárival és az aulával egy nagyobb épületben vannak, és ez az épület fordul a nagyobb közösség, a település, az utca felé. A tantermi egységek mindegyik épületben azonosak: két tanterem képez egy egységet a nappali-zsibongóval, amely egyben étkező is, és kis konyha is csatlakozik hozzá. Az elrendezés követi a hagyományos magyar parasztház tűz- és konyha központúságát, a nappali közepén itt is megjelenik a cserépkályha (a tűz) és a konyha. A két osztályos egység kisebb, védettebb környezetet teremt a gyereknek, leválasztva a nagyobb épülettől, vagy épületrésztől. A további épületek az udvar körül a tornaterem és étkező, mely külön megközelíthető és így rendezvényekre is alkalmas, valamint az udvar központi helyén álló kápolna.
Az eredeti koncepcióból egyelőre csak a főépület valósult meg, mely a közösségi összefogás szép szimbóluma.

Szöveg: Salamin Krisztina
Fotó: Dénes György, Búzaszem Alapítvány

Az Országépítő folyóirat 2021/2-es számában interjú olvasható Horváth Szilárddal a Búzaszem Alapítvány volt és Mokos Bélával az alapítvány jelenlegi elnökével, valamint megismerhetik az iskola épületét. A lap beszerezhető ITT.