HEIL TIBOR ÉPÍTÉSZETE

Hatvan évvel ezelőtt, a mai napon született Heil Tibor, aki már tizenöt éve nincs közöttünk. A negyvenöt éves korában, tragikusan fiatalon elhunyt építész kivételesen gazdag életművet hozott létre. A Kvadrum építésziroda tagjaként, a hazai szerves építészet egyik meghatározó alakja volt, nevéhez olyan épületek fűződnek, mint a csengeri Polgármesteri Hivatal és Egészségház, illetve a székelyudvarhelyi Emlékezés Parkja. Emellett számos családi házat tervezett Csíkszeredától Leányfalun át Nyíregyházáig. A mintegy ötven megvalósult épület mellett, legalább ennyi papíron maradt tervet tartalmaz az életmű, amit szeretnénk minél többekkel megismertetni.

Heil Tibor építészetével, 2008-as halála óta az Országépítő folyóirat 2010 tavaszi számának melléklete foglalkozott, illetve 2010-ben Ambrus Lajos írt róla esszét Az égbolt olvasása címmel a Magyar Nemzetbe. Az említett két kerek évforduló kapcsán Heil Tibor munkásságát egy cikksorozatban tervezzük bemutatni a mai naptól november 22-ig, halála dátumáig, heti rendszerességgel egy-egy cikkben egy, vagy több épületet bemutatva. Emellett az Országépítő folyóirat szeptember közepén megjelenő, idei harmadik számában egy összefoglaló tanulmány is olvasható lesz az építész alkotói pályájáról, annak fontosabb eseményeiről, az építészeti formavilága alakulásáról.

Heil Tibor építészete egy olyan jóízű, sajátosan Kárpát-medencei építészet, amely szervesen illeszkedik a Toroczkay-Wiegand Ede, Kós Károly, Zrumeczky Dezső, Makovecz Imre és Csete György nevével fémjelezhető építészeti, szellemi folyamba. Nem (feltétlenül) formavilágával, hanem sokkal inkább építő ízlésével, anyaghasználatával, léptékével, otthonosságával, végső soron gondolkodásmódjával. Építészete a fent említett építészek világát integrálni tudta, emellett sajátos ízzel is gazdagítva a népi gyökerekből táplálkozó, hagyománytisztelő alkotói gondolkodást. Kapcsolata a magyar népi építészethez esszenciális volt, így valóságos alternatívát, működő modellt kínált a hazai vidéki lakóház és kisléptékű középület építés gyakorlatához.

Az egytraktus széles épülettömegek, az 55 fok körüli tetőlejtés, a szerkezeti elvű díszítés az oromfalakon és a tetőablakok felépítményein, illetve az eltúlzott méretű tetőcsendesítők mind védjegyszerű elemek, amelyek megjelennek kollégái, a Kvadrum építésziroda alkotói, illetve Heil Tibor tanítványainak tervein is. Így hatása messze túlmutat a tragikusan korán lezárult életművön.

Jelen cikkünk képmelléklete ízelítőt ad Heil Tibor munkásságából, a legfontosabb épületek idei újrafotózásának terméséből válogatva.

A cikksorozat a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának pályázati támogatásával, illetve a Magyar Országgyűlés elnökének adományával valósulhatott meg. Köszönet Heil Tamás segítségéért.

Fotó: Szántó Tamás, Szász István és archív

Szöveg: Erhardt Gábor