Négy fal – homlokzatfelújítás a Tisztviselőtelepen

Egy közös ajándékban minden adományozó kvalitása, lehetősége és karaktere benne van. Egy időben, egy helyen, ünnepélyesen és őszintén − a részek tökéletességével és az egész hiánytalanságával − fejezi ki tiszteletét és szeretetét az ünnepeltnek. Az átadás pedig örömet jelent mind az adónak, mind az ajándékozottnak.
Egy budapesti tisztviselőtelepi ház lakója, a házért felelős helyi hatóság, a SZEG Építészműhely és néhány lelkes kivitelező 2015-ben adott ajándékot egy új homlokzat formájában három lakónak és egy régi utcának.

A budapesti Tisztviselőtelepen 1887-ben kezdődött a kertvárosias jellegű lakásépítés a Budapesti Tisztviselők Házépítő Egyesülete szervezésében. Ebben az időben komoly lakáshiány jelentkezett a gyorsan fejlődő fővárosban, egy jobb színvonalú lakás bérletét egy kistisztviselő nem tudta megfizetni. Így a főváros úgy határozott, hogy kedvezményekkel, telepszerű építési programokkal támogatja a családi házat építeni vágyókat. A terület kispénzű tisztviselők és a MÁVAG vezetői számára lett felparcellázva. Az eredmény nemcsak egy elégedett hivatalnoki réteg kialakulása lett, hanem egy egységes, harmonikus lakónegyed felépülése is. Budapest egyik legszebb része ez, a pesti „Rózsadomb”, a Tisztviselőtelep.
A puritán neoromán épület az 1800-as évek végén egy családnak épült, hatalmas kerttel, diófákkal, akáccal és hársakkal. A homlokzatokon a 19. század végi historizáló kedv ugyanúgy látszik, mint a korszak jó minőségű kézművesipari munkája. Száz-egynéhány év alatt a homlokzat megtöredezett, ahogy a Tisztviselőtelepre jellemző egység, és az itt lakók közössége is szétesett. Mostanában azonban a fiatalodó lakóközösség részéről újra van igény a Tisztviselőtelep építészeti karakterének megőrzésére, az értékek felmutatására.
Házunk egyik lakója indult egy homlokzatfelújítási pályázaton, amit az épület meg is nyert, s bár csak az utcai homlokzatára terjedt ki a támogatási összeg, mi és a lakók, a „ház” mind a négy „falával” jót tettünk.

Mi is ez a négy fal?

Megbízói egység,
tervezői szándék,
hatósági segítség,
kivitelezői szakértelem.

Ha a fenti falak közül valamelyik nem ép, azt egy idő után az egész „ház” (munka) megsínyli. Az ép falak felelősek a hibátlan ház létéért, ami bent tart értéket, emléket, kapcsolatot, családot, szomszédságot, egyetértést, pénzt és időt is.
A mi feladatunk eredetileg csak egy előtető megtervezése volt, amit Czimbalmos Kozma Réka építészkollégámtól vállaltam át. Időközben nyert a ház támogatást a homlokzat felújítására, így az előtető szándéka és ára beleolvadt az új homlokzat megvalósulásába, amely 2015 végén készült el.

A ház egy tipikus század eleji vénkisasszony volt árkos kőlépcsőivel, melyek őrizték a várakozások fényességét, az idő mélységét és a természet nedves, friss leheletét. Homlokzatát a modernitás elkerülhetetlen sebei, műanyag védőcsövek, használatlan rögzítőelemek torzították. A bütühomlokzat falfülkéjéből hiányzó Mária-szoborról nem találtunk sem fotót, sem eredeti rajzot, ezért csak egy kézi vázlat készült, hátha egyszer ez is megvalósul. Eresz hiányában a csapadék lemosta a vakolatot a téglafalról, utat vájva ezek fugáiban, számos helyen elpusztítva az eredeti homlokzatdíszeket. A faablakok hámlottak a napfény hatására, a vegyes tölgy, fenyő ablakszerkezet kagylós felületekben dobta le magáról a fehér-vajszínű olajfestéket.

A ház állapotát és a támogatásra kapott összeget felmérve úgy döntöttem, hogy egy „újítok − engedek az időnek” típusú felújításba kezdünk bele. A járda által a ház falába szorított talajnedvességet − ami minden hasonló korú budapesti házon méter magasságig áztatja a téglafalat − a lábazaton hagytuk elpárologni, úgy, hogy tégláig kapartuk ki a fugákat. Ezután a lábazat védelmére tardosi mészkőburkolat készült, ami márványközeli kopásállóságával és ünnepélyességével vértezetként óvta a téglafalat a felcsapódó esővíztől. A kőszobrász-burkoló csapat acélkapcsokkal úgy rögzítette a kőlapokat, hogy egy kiszellőztetett légréteg képződjön, ahol légáramlás szárítja a falat. A szellőző réteget egy kissé barokkos kőszegéllyel terveztük lezárni, azonban a szoros költségvetés miatt ez végül polisztirolhabból készült, 1 : 1-es profilrajz alapján.
A lábazat fölötti homlokzaton meszes, szellőző vakolatot használtunk, melyre vakolás előtt felkerültek a hiányzó épületdíszek.
Az időjárásnak kitett pogácsaszerű kő és gipsz épületdíszeken a fagytól és a szmogtól porózus fedőréteg képződött. Ennek eltávolításával az egyedi stukkók visszanyerték eredeti külsejüket. Az új épületdíszek a meglévők alapján készültek. Egy tökéletesen restaurált, kiegészített, csiszolt, felületkezelt díszről szilikon negatívot (öntőformát) vettünk, aminek segítségével sokszorosítani tudtuk a formákat. A hiányzó épületdíszek modellgipszből lettek kiöntve, majd miután felkerültek régi-új helyükre, meszes vakolat egységesítette őket környezetükkel.
A sokrétegű, mára meghatározatlan színű olajfesték borította ablakrácsok fényes fekete szinterezéssel váltak újra élővé a tagozatos-kváderes ablaknyílásokban.

Az épület elkészült utcai frontja mintául szolgálhat egyrészt az oldalsó homlokzat helyreállításához, másrészt mások számára is, hogy érdemes átgondoltan, az eredeti épületet tiszteletben tartva hozzákezdeni egy régi homlokzat felújításához, hogy a Tisztviselőtelep visszanyerje a csak rá jellemző megjelenését és rangját. Közben építészként és városlakóként egyaránt várjuk, hogy újra legyen olyan erős GANZ-unk és MÁVAG-unk, hogy városrészek épülhessenek az ott dolgozóknak.

Szöveg: Erdei Rebeka szobrász, formatervező iparművész és Szilágyi Szabolcs építész

Felhasznált irodalom: Pap Zsolt−Pruzsinszky József: Száz meg tizenöt év. A Budapest-józsefvárosi Tisztviselőtelep 115 éves története I−IV. Kereskedelmi forgalomban nem kapható. Kiadja a Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága. tisztviselőtelep.hu

Az épület felújításának forrástervét Rozgonyi Zsuzsanna, az előtető első vázlatait Czimbalmos Kozma Réka építész készítette.
A ház felújítását kezdeményezték, támogatták és megvalósították:
Aczél Botond építtető tulajdonos (pályázás, megbízói koordináció és anyagi támogatás),
Budapest Fővárosi és VIII. kerületi Építési és Örökségvédelmi Hivatalai, Főépítészi Hivatala és Gazdálkodási Osztálya (anyagi támogatás, minőség felügyelet, hivatali koordináció),
SZEG Építészműhely (tervezés és kivitelezői koordináció),
Madarász Zoltán kőművesmester és munkatársai (kőművesmunka és vakolatszínezés),
Erdei Rebeka formatervező művész (épületszobrászati munka),
Sárga György kőfaragó és munkatársai (lábazatburkolat és épületszobrászati munka).

Fotó és tervek: SZEG Építészműhely, Szilágyi Szabolcs építész.