Népi Építészeti Program – Nagyhajmás, lakóház

Nagyhajmás Baranya megye legészakibb csücskében helyezkedik el. Dombóvártól mindössze 16 km-re fekszik, a Mecsek északi előteréhez tartozó Baranya -Tolnai dombságban. A 18. század végén a különböző vidékekről érkező németség jelentős újításokat hozott magával. A dél-dunántúli falvakba letelepedő iparosok a jellegzetes német építési hagyományokat követő épületeket emeltek. Általános volt a szoba-konyha-szoba alaprajzi elrendezés, de nem számított ritkaságnak a három vagy négy szoba sem. Nagy gondot fordítottak az istállóra is, amelyet legtöbbször a ház folytatásaként építettek meg.

A térség lakóházaira jellemző az udvari holmokzaton végigfutó esztergált oszlopú (ún. bonyhádi oszlopos) tornác. Eredetileg minden helyiség innen, a tornácról nyílt. Az épület a 20. század elején nyerte el mai kialakítását. A külső megjelenés a városi, polgári mintákat követ, megépült a középen kiugró deszkaoromzatos terasz. A terméskő lábazattal megemelt, fehérre meszelt épületet hódfarkú cseréppel fedett nyeregtető zárja.

A támogatásból a gondosan megépített háznál a tető felújítása, a málló cserepezés cseréje, a faszerkezetek felújítása és mázolása, valamint vakolatjavítási és festési munkák valósultak meg. Az eredeti állapotot megidéző házat egy környékbeli faluból áttelepült keramikus család lakja.