Visegrád, V4 pavilon

A Visegrádi Négyek együttműködését szimbolizáló kis pavilon Visegrád Város központjában áll, de mai megjelenése nem egyezik meg az eredeti, egyfajta típustervként megvalósult változatéval.

Az eredeti kubatúrát és szerkezetet cseh mérnökök dolgozták ki azzal a szándékkal, hogy minden V4-országban ilyen pavilonok erősítsék az összetartozás érzését. Ez az eredeti típusterv egy lapostetős építmény volt, ami Visegrádon nem illeszkedett a történelmi és kulturális örökségbe, a településképbe. Ezt látva a város polgármestere és főépítésze engedélyt kért a kezdeményezőktől, hogy kiegészíthessék az építményt a helyi hagyományokhoz jobban illeszkedő magastetővel, de természetesen felismerhetően megőrizve az alapgondolatot.

Az ezáltal – a főépítész tervei alapján – kialakult kis felületű magastető lehetővé tette, hogy a településen már több helyen is alkalmazott cserépbe integrált napelemes rendszerrel biztosíthassák a pavilonban felállított okospanel működését. Az eredeti konstrukció és az építészeti kiegészítés jelképesen a felületek színe alapján különböztethető meg. Ez indokolja az egymással harmonizáló barna (eredeti) és zöld (új) árnyalatú színeket, melyekhez a cserép antracit színe harmónikusan illeszkedik.
A sikeres (át)építés további előnye, hogy helyi szakemberek munkáját dicséri.

terv, szöveg és fotók: Füzes András