KOLYANKOVSZKY ISTVÁN KŐFARAGÓ, PRO ARCHITECTURA-DÍJ, 2016

Az idei év Pro Architectura díjasait bemutató sorozatunkban ezúttal Kolyankovszky István tállyai kőfaragó mesterrel ismerkedhetnek meg részletesebben.

A díj átadásakor felolvasott méltatás részlete

„…Az igaz mesteremberek évszázados tartása érződik rajta, nem áll bele a mai világ turpisságába. „A kő nem hazudik” – mondja.

A két éve felépített tállyai kőfaragó iskolában 20-25 munkanélküli tanulta vezetésével a kőfaragást, s néhány hónap múlva már faragott díszkutat készítettek a főutcára a tanítványokkal. A közmunka programban részt vevő embereknek az egyedi, szinte szobrászati tevékenység ismét tartást adott, büszkék lettek faragott köveikre.

Munkája Tokaj-hegyalján nélkülözhetetlen, emberi és szakmai tartása erőt adó.”

Részletek a pályázati dokumentációból

Kőművesként végzett és dolgozott sok évig. De már ekkor izgatta a kő, és a benne rejlő lehetőségek. Németországban dolgozott egy kőfaragó cégnél, az alapokat ott látta. Itthon 1995 körül kezdett el követ faragni, sok próbálkozással, leírások olvasásával, magától tanulta a kőfaragást, a szükséges szerszámok formáját, készítését, edzését. A kőfaragó balta, a különféle vésők, a feszítő vasékek, a hatalmas vonalzók a mindennapi eszközei. Elsősorban a Tokaj-hegyaljai tufa kőzetet használja, a megmunkálást legnagyobb részt kézzel, ősi módszerekkel végzi. A munka a bányában a megfelelő kő megkeresésével, kifejtésével és nagyjábóli méretre hasításával történik. A műhelybe szállítás után a durva nagyolás, majd a végleges formára faragás történik. A helyszínre szállítás után a falba építés, rögzítés következik, majd az elemek összefaragása, igazítása, a hézagok fúgázása.

A pályázati anyag a kőfaragó munkák különböző példáit mutatja be az elmúlt 15 évből:

– meglévő, de porladó faragott kövek, nyíláskeretek cseréje újrafaragással, kúriáknál, a meglévőkről mintát véve (Tarcal, Sebeő-kúria)

– műemlék kastélyok, kúriák felújításánál a feltárt faragott nyíláskeret, vagy kandalló töredékekből vagy analógiák alapján újragyártás építész tervek alapján (Golop, Vay-kastély)

– régi villák, kúriák, parasztházak nyíláskeretének, kváderezésének, fedköveinek kiegészítése vagy újragyártása megtalált töredék, vagy elképzelt egykori részletek és építész tervek alapján (Mád, Gaál-ház, Erdőbénye, Szepsi Laczkó emlékház, Bodrogkeresztúr, Dereszla borház).

– új épületekhez nyíláskeretek, kváderezések, fedkövek, címerek, stb. faragása építész tervek alapján (Mád, Gergely-ház, Mád, Gaál-vendégház, Bodrogkisfalud, Patrícius borház)

– saját tervezés alapján faragott köztéri padok, támfalak, szobrok, kapuk, vagy épületekhez nyíláskeretek, kapuk, fedkövek, stb. (Tállya, főtér).

A kőfaragás mint kivitelezés a szerszámok folyamatos legyártásánál és karbantartásánál kezdődik. A kőfaragó nagyoló balta, a kézi balták és fogas kalapácsok, a különféle fogas és hegyes vésők, a feszítő vasékek folyamatos használata igényli azok három-négy naponkénti alakítását, élezését, edzését a helyszínen, vagy egy közeli kovácsműhelyben.

A méretek, formák, profilok jelöléséhez kellenek a hatalmas fa és alu vonalzók, vinklik, a papír és farost lemez sablonok. A kőfaragás masszív vasvázú asztalokon, palló keretben lévő 50 cm vastag kőtörmeléken, kőporon történik. Ez kellően puha és súlyos ahhoz, hogy tompítsa a rázkódást, ütéseket, ne boruljon fel a kő súlya alatt és ne sérüljön a kő.

A faragott építészeti elemek és szobrok készítéséhez a Tokaj-hegyaljai riolittufa kőzet a legmegfelelőbb, mely több bányában található, de a fagyálló anyag csak bizonyos helyeken és csak egyes rétegekben található. A munka a bányában a megfelelő kő megkeresésével kezdődik, majd a gyakran több köbméteres kő esetleg több emelet magasan való kifejtésével folytatódik.

Lehetőleg már a kőbányában megtörténik a durva méretre hasítás, hogy csak a szükséges méretet kelljen elszállítani. A hasításhoz ismerni kell a kő természetét, a megfelelő hasítási irányt, a repedések lehetséges helyét. A hasítás kézi módszerekkel a legjobb, 6-8 cm-es hegyes gömbvas pálcákat kell a hasítás mentén a kőbe ütni, egy hosszabb hasításhoz akár 15-20 darabot és lassan ütögetni sorban egy kalapáccsal.

A megmunkálandó kő hasáb sokszor eléri 2,5-3 méter hosszat és a 60-70 cm szélességet. A megmunkálást legnagyobb részt kézzel, ősi módszerekkel végzik. A műhelybe szállítás után a durva nagyolás kőbaltával történik, majd a végleges formára faragás fogas baltával, fogas kalapáccsal, vésőkkel készül. A sima felületet a lehulló kőporral és egy kézre álló kődarabbal való csiszolással érik el. A kifaragott kőelemek építkezés helyszínére szállítása után készül a falba építés, rögzítés vas csapokkal, ékekkel, majd a hézagok habarccsal kitöltése, az elemek összefaragása, igazítása, a hézagok kőporos fúgázása.