MEGJELENT AZ ORSZÁGÉPÍTŐ 2018/2 SZÁMA

A TARTALOMBÓL:

Aba Lehel lassan egy évtizede tölti be Szentendre főépítészi tisztségét. Munkájáról és tapasztalatairól Dénes Eszterrel beszélgetett.

Ház a Bükkös-patak partján. Erhardt Gábor építész enged bepillantást otthonába. A rendszerváltás kori tájidegen „sebek” és a mai „percházak” között egyszerűséget és nemes megjelenést képvisel az épületátalakítás. Helyes, azaz helyénvaló: ez elsősorban a lépték világa, mely a szabályozási terv száraz előírásain túlmutatva sokkal inkább az adott közösségben megnyilvánuló viselkedés minősége.

Közösségi Csarnok Son La Vietnam Terdik Bálint írása. Amikor Jonathan Glancey Makovecz Imre munkásságát helyezte nemzetközi kontextusba, rengeteg párhuzamot vetett fel a világ minden tájáról. Sok világhírű építész mellett Vo Trong Nghia munkáiról is szólt, akinek nemesen egyszerű gondolatai azt mutatják, hogy a kortárs építészet világában is van helye a hagyományokon alapuló szerves gondolkodásnak.

A vándorokból mester rovatban Kovács Gábor építésszel Kuli László beszélget. Kovács Gábor 1991-től kezdte meg vándoréveit, a szakma fogásait Salamin Ferenc, Lőrincz Ferenc, Dévényi Sándor, Farkas Gábor és Ekler Dezső mestereknél sajátította el. Tanulmányait követően visszatért szülővárosába, Balassagyarmatra, ahol a közösségi, szakmai és civil élet meghatározó egyénisége lett.

A kisirtáspusztai turistaházak a Nagybörzsönyi Erdei Vasút egyik megállóhelyénél találhatóak. Az egykori erdőőri lakásként, raktárként, istállóként és mozdonyjavítóként működő épületek szálláshellyé történő átalakításával, valamint új épületek tervezésével az erdőgazdaság Kovács Gábor építészt bízta meg. Az épületet Dénes Eszter mutatja be.

A gazdálkodás építészete – gazdálkodó építészet, emlékezés REISCHL GÁBORRA. Születése 70., és halálának 10. évfordulója alkalmából a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara támogatásával emléknapot és kiállítást rendeztek 2018. június 8-án a MÉSZ-székház Kós Termében.

Ami kint van, az van bent is, Buella Mónika beszélgetése a szombathelyi Waldorf óvoda óvónőivel. 12 évvel az átadás után az óvónők mesélnek arról, hogyan lakták be az épületet, hogyan illeszkednek a formák és a terek a Waldorf óvodapedagógiához.

A Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom, Zenta. A délvidéki város legtöbb katolikus hívet számláló, legszegényebb részén régebben csak egy kápolna állt. 1996-ban kezdődött az építkezés, de a templom anyagi problémák miatt nem készült el az előre meghatározott időre. Két évtized várakozás után délvidéki, Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar emberek álltak a kezdeményezés mellé, anyagi segítséget nyújtva. A templomot a tervező, Tóth Vilmos bemutatásában ismerhetjük meg.