Nádasdy Akadémia – Szimpózium

A Nádasdy Akadémia és a PPKE JÁK Környezetjog és Versenyjog Tanszéke Válság és paradigmaváltás – Az állóképesség (reziliencia) kérdései egy közelgő válság előtt és után címmel szimpóziumot rendez.

Időpont: 2020. január 24., péntek
Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest, Szt. II. János Pál terem (Díszterem)
1088 Budapest, Szentkirályi u. 28., II. emelet.

Tizenegy esztendővel ezelőtt tört ki a közelmúlt legnagyobb pénzügyi és gazdasági válsága, mely azóta lecsengett, de a vezető közgazdászok egy közelgő, globális krízisről beszélnek. Ez egybecseng a Meadows-jelentés jóslatával, mely 2030 körülre teszi a globális összeomlást. A válság elkerülése paradigmaváltást követel. Az új paradigma – mint mondják – még nem látszik.
A krízis fő oka a tőketulajdonosok és munkavégzők jövedelme közti egyre növekvő szakadék.
Most a Nyugat az elavult, központosított egységállam fenntartása mellett az alapjövedelemmel akarja betömni az egyre nagyobb jóléti szakadékot. Vagy ismét háborúval akarja elodázni az átalakulást? Milyen gondolatok állnak rendelkezésre, hogy a krízist elkerüljük, túléljük, és mire alapozunk a romok eltakarítása után?

A rendezvény célja egy 2018. szeptemberi konferencián felvetett kérdések továbbgondolása, konkrét megoldások és válaszok keresése a válság túlélésére és egy lehetséges paradigmaváltás kontúrjainak megrajzolására. A konklúziót egy tömör nyilatkozatban kerül összefoglalásra.
A Nádasdy Alapítvány – az alapító Nádasdy Ferenc szándéka szerint – az ökológia égető korkérdéseit a művészet inspiráló segítségével kívánja a megoldás irányába mozdítani, ezért a konferencia kamarakoncerttel zárul.

Program
Levezető elnök: Ertsey Attila
09.30 Megnyitó és bevezető előadás: Ertsey Attila, a Nádasdy Alapítvány elnöke. Létezik-e az új paradigma? Az önigazgató társadalom víziója
10.00 Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága elnöke: A katolikus társadalmi tanítás és a gazdasági igazságosság konfliktusa
10.20 György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium: Magyarország lehetőségei a gazdasági válság kockázatának csökkentésében és egy paradigmaváltásért?
10.40 Kuslits Béla, Corvinus Egyetem / MME: Reziliencia – egy divatba jött szakkifejezés eredeti tartalma
11:00 Kérdések és válaszok
11.20 Kávészünet
Levezető elnök: Ertsey Attila, a Nádasdy Alapítvány Elnöke
11:40 Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója: Mit ért(het)(ne) reziliencián a jog és az állam?
12:00 Pogátsa Zoltán, a Soproni Egyetem docense: A gazdasági válságok okai és megoldásuk, egy új paradigma körvonalai
12:20 Varga Dénes, kutatásvezető, Build-Communication kft.: a magyar gazdaság és az építésügy kilátásai egy közelgő recesszió fényében, lehetséges kiutak
12:40 Panelbeszélgetés a résztvevőkkel, moderál Ertsey Attila
13:10 Zárszó: Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója
13.30 Kamarakoncert, Lakatos György fagottművész játszik, barokk és kortárs művek részleteit, zongorán kísér Gábor-Nagy Nóra zongoraművész
14.00 A konferencia zárása, szendvicsebéd
14.30 Workshop – A Nádasdy Alapítvány jövője
A Nádasdy Alapítvány 1992 óta bejegyzett “közhasznú” non-profit szervezetként jött létre, Nádasdy Ferenc akaratából. Az elmúlt 17 évben lezajlott szimpóziumokkal megvetette az alapjait annak, hogy az alapítvány keretein belül működő Nádasdy Akadémia a paradigmaváltás műhelyévé váljon. Az alapító 2013-as halála után az Alapítvány vezetését Ertsey Attila vette át, a kuratórium változatlan névsora mellett. 2019-ben elérkezett az ideje a generációváltásnak. A beszélgetés a jövőbeli feladatokról és közreműködők, kurátorok, önkéntesek toborzásáról szól, a kuratórium tagjaival és érdeklődőkkel.
15.20 Zárszó – Ertsey Attila, elnök

A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezés az attila.ertsey@gmail.com e-mailcímen, 2020. január 15-ig.
A részvétel díjtalan, feltétele az előzetes regisztráció.