Néhány gondolat a tokaji közösségi ház sorsáról

Mivel az elmúlt napokban sokan reagáltak a Szent Iván napjára, a tokaji Makovecz-épület felgyújtására szervezett alkalomról, ezért a szervezők kérésére közzéteszünk néhány adalékot az épület történetéről, illetve az esemény hátteréről:

Az első és legfontosabb, hogy a rendezvényt megtartják, az önkormányzattal és a helyi tűzoltósággal egyeztetve, a megfelelő óvintézkedések betartásával.
A közösségi házat Makovecz Imre 1977-ben tervezte a Népművelési Intézetben dolgozó Zelnik József megbízására.
A közösségi ház 1979-80-ban épült meg a Bodrog és a Tisza összefolyásánál a Fiatal Népművészek Stúdiójának nyári táborai keretében. A táborokban Makovecz mellett részt vett Samu Géza, Péterffy László, Csete György és Nagy László is.
Bő húsz éve az árvíz erősen károsította az épületet, ezért Tokaj Önkormányzata áttelepítette azt a Bodrog jobb partjára egy önkormányzati telekre.

Makovecz Imre valóban úgy rendelkezett, hogy a roncs el legyen égetve, ám Bodonyi Csaba, Tokaj korábbi főépítésze ezt az új kópia megépülte után tervezte megtenni.
Az új építés, felgyújtás kérdése több éves történet, amely végig a Makovecz Imre Alapítvány képviselőivel egyeztetve formálódott.
2021-ben Tokaj Önkormányzata – forráshiánya miatt – több más telekkel együtt azt az ingatlant is eladta, amelyen a közösségi ház áll. Az új tulajdonos idén januárban egy harmadik személynek adta tovább a telket, akinek a kérésére februárban elkezdte bontani a házat. A bontást Rudolf Mihály főépítész azonnal leállíttatta és felvette a kapcsolatot a Makovecz Imre Alapítvánnyal, az új és régi telektulajdonos türelmét kérve.
Az építmény a Makovecz Imre Alapítvány tulajdona, nem a telek tulajdonosáé, így a velük egyeztetett idei nyári napforduló tűnt a legalkalmasabb időnek arra, hogy – a fenti nem messze optimális körülmények között – emlékezzünk egy tűzgyújtással Makovecz Imrére.
A kópia épületet Mankovits Tamás (iparművész, az eredeti, 43 évvel ezelőtti építés egyik résztvevője) megépíti a Pap Miklós Népfőiskola által bérelt tokaji telken a közeljövőben, a Vándoriskola korábbi felmérési tervei alapján.
Mindenki azt szerette volna, hogy a régi ház elbontása előtt megvalósuljon a kópia épület, de az élet másképpen hozta. A tervek szerint a régi építményből egy tanu gerenda, oszlop, vagy kapuszárny be lesz építve az új épületbe.

A képek az Új Művészet 2015 decemberi számából származnak. A csónakban (balról jobbra) Makovecz Benjámin, Makovecz Imre, Samu Géza és Csete György ül.

szöveg: Rudolf Mihály, Erhardt Gábor