Örökségvédelem, helyben

A Fiatal Műemlékvédők Egyesületét (FME) építészmérnök hallgatók alapították 2008-ban. Régi épületek megmentésében, felújításában és hasznosításában elért eredményeik apropóján az Egyesület vezetőjével, Kecskeméti Norbert építészmérnökkel beszélgettünk a népi építészet és a kézművesoktatás jelentőségéről, a megmentendő épületekről és jövőbeli céljaikról.

Milyen céllal alakult a Fiatal Műemlékvédők Egyesülete?

Az Egyesületet azzal a céllal alapítottuk, hogy felkutassuk és dokumentáljuk Magyarország rejtett építészeti értékeit. Számtalan olyan építészeti érték van országszerte, amiről még egy feljegyzés vagy fotó sem készült. Sok esetben sajnos úgy bontottak le épületeket, hogy arról dokumentáció nem készült, tehát örökre elvesztek, amivel a magyar kultúra lesz szegényebb. Ezért az értékesnek vélt épületek helyi, illetve műemléki védelem alá helyezésének kezdeményezése alapvető célunk. Az Egyesület alapítói többségében a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar építészmérnök hallgatói.

Milyen épületekkel foglalkoznak elsősorban?

Nem csupán népi épületekkel, hanem polgári házakkal, kastélyokkal, kúriákkal is foglalkozunk. Fontos leszögezni, hogy a magyar kultúra elsősorban a népi építészetben gyökerezik. Évtizedekig elhanyagolt területről beszélünk, számtalan paraszti, vidéki porta vagy ház nincs felmérve, levédve. A vidéki nagygazda- és polgári házak többsége rossz állapotban, elhanyagoltan áll a településeken, miközben legszebb, legértékesebb épületeink közé tartoznak. Sajnos szakmai szempontból is elhanyagolt területről beszélünk. 2020-ban ezért elhatároztuk, hogy igyekszünk ezen a területen is tevékenykedni. Ellátogattunk Mezőberénybe, Jánoshalmára és Kunszentmártonba, jelenleg pedig védési csomagokon dolgozunk mindhárom település számára. Persze egy épület védelem alá helyezése nem feltétlenül jelenti a megmenekülését, hiszen a megfelelő tulajdonosi és önkormányzati szemlélet, valamint szakmaiság és jelentős anyagi forrás is szükséges hozzá. Optimistán tekintünk a jövő elé, mert talán a lakosság szemében kezdenek felértékelődni a régi házak. Ehhez szükséges a jó példák bemutatása is. Ezeknek az épületeknek a megmentésében hiánypótló a Miniszterelnökség által elindított Népi Építészeti Program. A program részeként több dabasi és egy tiszakürti parasztházat is felújítottak a közreműködésünkkel.

Legtöbb munkájuk Dabason található. Hogyan alakult ki ez a kapcsolat?

Dabason az önkormányzat már kezdettől fogva partnerként kezelt minket. 2010-ben átadtunk számukra egy helyi védelem alá helyezési kezdeményezést egy eklektikus polgári házról. A kezdeményezésünk nem járt sikerrel, hiszen amikor a tulajdonos megtudta, hogy a tulajdonában álló épületet le szeretnénk védeni, a tél közepén napok alatt lebontatta. Ez a történet lesújtott minket. Ezután a település polgármesterével leültünk tárgyalni arról, hogy ilyen a jövőben ne következhessen be. Ennek eredményeképpen az FME együttműködést kötött Dabas Város Önkormányzatával. Az elsődlegesen kitűzött cél az építészeti értékleltár készítése és a helyi védelem alá helyezések elindítása volt…

Szöveg: Csóka Balázs DLA
Fotók: Fiatal Műemlékvédők Egyesülete

A teljes szöveg az Országépítő folyóirat 2021/4-es számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.