Pro Architectura díj 2021

Az elmúlt évek hagyományait folytatva 2021. évben ismét átadásra került a Pro Architectura díj. Az elismerésben részesülők Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől vehették át a díjakat a közelmúltban megújult Csekonics Palota épületében.

Az idei díjazottak listája:
Máté Tamás és Vass-Eysen Áron – BIVAK, Tahitótfalu, műteremház,
Tóthfalusi Gábor – Tectum, a Gyulafehérvári Caritas marosvásárhelyi szociális, innovációs és életminőség-fejlesztő központja,
Marosi Miklós – KÖZTI, Operaház Eiffel Műhelyháza és Próbacentrum együttese,
Miltenberger-Miltényi Miklós – MM Művek, alsóbogáti magtár rehabilitációja,
Kuli László, a budajenői skót bencés rendház együttesében kialakított új oktatási központ,
Molnár Csaba DLA, Bach Péter DLA, Halmai Dénes, Bánhegyi Zsolt, Terbe Rita DLA, a budapesti Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes felújítása,
Vasáros Zsolt DLA – Narmer Építészeti Stúdió, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületegyüttese
A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága a kőszegi, egykori bencés rendház felújításáért, mint megrendelő,
Kelecsényi Gergely, a Párisi-udvar rehabilitációjába kerámia munkáiért, mint kivitelező,
Bugár-Mészáros Károly György, a Magyar Építészeti Múzeum egykori igazgatója.

Gratulálunk minden díjazottnak! Az alábbiakban Kuli László és Tóthfalusi Gábor végzett vándorépítészek díjazott épületeit mutatjuk be, a hivatalos laudációval és néhány fotóval.

Fotó: Miniszterelnökség

 

Kuli László – oktatási és igazgatási tömb új épületei, Budajenő
Budajenő község központi részén található a település legjelentősebb műemléki épülete, a skót-bencés rendház. A négy épületből álló együttesben általános iskola működik 1948 óta. Az önkormányzat a műemléki épületek felújításával párhuzamosan telekösszevonások útján, több ütemben építette ki a tervezett oktatási és igazgatási központot, Kuli László koncepciója nyomán.
E fejlesztés első ütemében a tornaterem és az öltözőépület készült el 2007-2008 folyamán, amely visszaidézi a skót bencés rendház két földszintes utcai épületpárjának elpusztult déli szárnyát és így újra átélhetővé teszi az eredeti díszudvar térélményét. A következő ütemben az óvoda épülete valósult meg. Az iskolát magába foglaló, egykori skót-bencés rendház szomszédságában megépült intézmény a közel húsz éve tartó tervszerű és intenzív falufejlesztés legjelentősebb beruházása lett. Példaértékű, hogy az új ház éppúgy illeszkedik a műemléki környezethez, ahogy a falusi építészeti léptékhez is idomul.
A több ütemben megvalósult fejlesztés eredményeként egyetlen központi telken működik immár az önkormányzati hivatal, az általános iskola és az óvoda, erősítve a faluközpont épített és kulturális örökségét, amely igazodási pont lehet az agglomerációs településre érkezők számára.

 

Tóthfalusi Gábor – Caritas Központ, Marosvásárhely
A Tóthfalusi Gábor építész tervező vezetésével megvalósult épületegyüttes terve a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas által 2016-ban kiírt pályázati felhívás révén jött létre. Az 1100 m2-es telken állt Sütő András (1927-2006) erdélyi író egykori 170 m2-es lakóháza, amelyben 1967-től haláláig élt és alkotott. Ezen a teleken kívánt a megrendelő szociális-innovációs és életminőség-fejlesztő központot kialakítani a meglévő épület felhasználásával. A meglévő épületet átépítését és kibővítését követően is megtartották. A Caritas méltányolta a koncepció humánus es barátságos léptékét, jó hangulatát. Megnyerő a belső udvar köré szervezett gyűrűs elhelyezés, amely az itt tevékenykedőket az egymásra figyelésre, illetve szociális kapcsolatteremtésre serkenti. A város és a belső miliő között finoman megfogalmazott átmenetet képez a diszkrét előudvar, amely egyúttal a városi közeget is a létesítmény hatása alá vonja. Az anyaghasználat, a belsőterek letisztultsága, elegáns megformálása összhangban van az épülettel. Az új, kortárs épület mindezeknek köszönhetően egy jól működő, minden igényt kielégítő mai intézmény otthonává válhatott.