Vályogtéglától a vegyszermentes falfestékekig – Interjú Bíró Péterrel, a Biohaushop alapítójával

Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a környezetbarát építőanyagok használata, amelyekhez már évek óta magyarországi kereskedőn keresztül is hozzá lehet jutni. A Biobaushop a legnagyobb hazai forgalmazó, amelynek  tevékenysége mára túlmutat az építőanyag-kereskedésen: szakemberajánlás és épületbiológusi tanácsadás is szerepel szortimentjükben. Bíró Péterrel, a Biobaushop alapítójával, épületbiológussal beszélgettünk.

Csóka Balázs: Mára az egyik legnagyobb környezetbarát építőanyagkereskedéssel foglalkozó céggé nőttétek ki magatokat. Mutasd be kérlek röviden a cégedet.

Bíró Péter: 2010-ben kezdtem el természetes építőanyagokkal foglalkozni, akkor még egy ausztriai innovatív gyártó cég agyagvakolatainak magyarországi képviseletét láttuk el. Az agyagvakolatok mellett már akkor is forgalmaztunk farost, kender és nád hőszigetelő anyagokat. Akkor hallottam először az épületbiológia fogalmáról is, az osztrák ügyvezető ugyanis épületbiológus volt. Természetesen a minőségi mésztermékek sem hiányozhattak a szortimentünkből. Visszaemlékezve nagyon sokat köszönhetek neki, és sokat tanultam tőle. Ahogy teltek az évek, egyre jobban foglalkoztatott a gondolat: ahelyett, hogy messziről utaztatnánk ezeket a termékeket, jó lenne a hazai alapanyagokból előállítani a vályogvakolatokat és dekoratív felületképző anyagokat. Így 2014-ben már a saját, hazai gyártású vályogvakolatunkat kezdtük fejleszteni. 2015-ben a BIOBAUSHOP Kft. megalakulásával elkészült a BIOKAY Univerzális vályogvakolat, a BIOKAY vályog nemesvakolat, valamint a vályog struktúrafestékünk. 2018-ban a STEICO farost alapú hőszigetelések hivatalos magyarországi forgalmazói lettünk, és a Hessler Kalkwerke mésztermékeire is kizárólagosságot kaptunk. 2019-ben a vályog szárazépítő lapok is bekerültek a termékpalettánkra, és folyamatosan kezdtünk a magánszemélyeknek és a szakembereknek 1-2 napos gyakorlati workshopokat tartani, hogy megismerjék a kivitelezés fortélyait. Mára pedig az ország legnagyobb raktárkészletével és legszélesebb termékkínálatával rendelkező, környezettudatos termékeket kínáló vállalkozása lettünk.

Cs. B.: Tevékenységetek túlmutat a kereskedésen. Milyen egyéb szolgáltatást nyújtotok még az érdeklődőknek?

B. P.: Kiemelten fontos számunkra, hogy ügyfeleink magas szintű technikai tanácsadást kapjanak, illetve gyakorlati műhelymunkánkon élőben is megtanítsuk őket a leghasznosabb tippekre és profi megoldásokra. BIOKAY Prémium Partnerprogramunkon keresztül olyan szakkivitelezőket és építészeket is tudunk ajánlani, akik már elvégezték szakmai továbbképzéseinket, magabiztosan tudnak az anyagainkkal dolgozni.

2015-ben kezdtük meg gyártani első, hazai gyártású termékünket, a BIOKAY univerzális vályogvakolatot. Ezt követte a vályog nemesvakolatunk, vályog-glettünk és vályogfestékünk.

2022-ben új termékfejlesztésekbe kezdtünk, ezáltal gyulai telephelyünkön lévő gyártásunkat is bővítettük. Ennek köszönhetően a 2023-as évben négy új, saját gyártású termékkel fogunk jelentkezni, melyeknek jelenleg folyik a minősítése.

Emellett az országban elsőként kínálunk épületbiológiai tanácsadást ügyfeleinknek, és segítjük őket egészséges, környezetbarát otthonuk megvalósításában. Elérhetőek vagyunk a biobaushop.hu internetes címen, vagy személyesen Gyulán, a Temesvári út 57. szám alatti, a németországi központ által akkreditált épületbiológiai tanácsadó irodánkban.

Cs. B.: Milyen építőanyagok találhatóak meg a kínálatotokban, és hogyan lehet ezeket megrendelni?

B. P.: Igyekszünk a lehető legteljesebb kínálatot biztosítani ügyfeleinknek, hogy minden szükséges terméket be tudjanak szerezni egy helyről. Így a vályogtéglától a szárazépítő táblákig és a környezetbarát dekoratív termékekig mindent megtalálnak nálunk. A termékeinkhez legegyszerűbben a biobaushop.hu címen elérhető webáruházban lehet hozzájutni, de viszonteladó partnereinken keresztül − BIOKAY prémium partnerek – Budapesten, Tökölön, Mosonmagyaróváron, Székesfehérváron és Gyulán is lehetséges már a beszerzés.

Cs. B.: Mi a tapasztalatod, mennyire figyelnek oda az építkezni szándékozók a környezetbarát építőanyagok használatára, és arra, hogy minél kevésbé szennyezzék környezetüket? Hogyan változott ez az elmúlt években?

B.P.: Szerencsére egyre nagyobb tudatosság jellemzi az építkezni vágyókat. Azonban ha kevésbé tájékozódnak, akkor könnyen áldozatul eshetnek a „green washingnak”, és akaratuk ellenére környezetterhelő termékeket építenek be otthonaikba. Úgy vélem, itt nagy szerepük van a szakembereknek: építészeknek, kivitelezőknek, hogy tájékoztassák megbízóikat a lehetőségekről. Németországban, Ausztriában vagy éppen Franciaországban különböző építőanyag-centrumok vannak, ahol környezetbarát, természetes alapú építőanyagokat és építési technológiákat mutatnak be a lakosság informálásáért. Ez nálunk is nagy előrelépés lenne.

Cs. B.: Milyen tapasztalatod van kivitelezői és tervezői oldalról: tudtok-e ezekben is segíteni a hozzátok fordulóknak?

B. P.: 13 évvel ezelőtt, amikor először mutattam be a Construma nemzetközi építőipari kiállításon a gyári, minősített vályog építőanyagokat és farost hőszigeteléseket, még szinte alig akadt valaki, aki a gyári természetes építőanyagokat ismerte, használta volna. Kezdettől fogva nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy oktassuk és segítsük a kivitelezőket és tervezőket. Egyik ilyen nagy mérföldkő az ÖKO HOME Expo szakmai konferenciánk, melyre alkalmanként közel 200 érdeklődő látogat el, és ismerkedhet meg a legújabb hazai és nemzetközi trendekkel, megvalósult projektekkel. A kivitelezőknek pedig folyamatosan szervezünk gyakorlati műhelymunkákat az ökologikus szárazépítészettől a dekorációs vályog- és mésztermékek felhasználásáról egészen a vályogos falfűtésig.

Cs. B.: Hogyan látod a környezetbarát építőanyagok fejlődési irányát Magyarországon?

B. P.: Nagyon remélem, hogy a jövőben egyre nagyobb teret nyernek a valóban környezetbarát, természetes építőanyagok, és több termék jelenik meg hazai gyártásban, csökkentve ezzel a külföldi termékek behozatalát. Emellett az üzemi előregyártásban látok nagy lehetőséget. Ha a legmodernebb technológiákat ötvözzük a tradicionális építőanyagokkal, akkor az az árakban is meg tud jelenni. Így gazdaságosabban, gyorsabban lehet ökologikus családi házakhoz jutni. Ilyen például a favázas építési mód, amely kiválóan kombinálható pl. kenderrel vagy farosttal, de akár vályogtéglával vagy szalmával is. Az így elkészült házak ára már összevethető egy konvencionális építőanyagokból készült ház árával, azonban az előbbi jóval magasabb lakókomfortot biztosít, és még a környezetünknek is jót teszünk általuk.

Cs. B.: Köszönöm a beszélgetést!

B. P.: Én is köszönöm a lehetőséget!

Szöveg: Csóka Balázs

Fotók: Biokay