Vasboldogasszony, tervbemutatás és kirándulás – beszámoló

A július 11-12-i hétvégén a Vasboldogasszony főtér és buszváró pályázat egyetemista és vándoriskolás résztvevői a településen jártak, hogy bemutassák a polgármester és a falu megjelent lakói előtt pályázati terveket. A tervek mindegyikét 1-2 db A3-as lapon állították ki a rendezvényteremben, és a jelen lévő pályázók ismertették a koncepciójukat. A bemutatás után érdekes beszélgetés alakult ki, és kiderült, hogy a személyes találkozó elengedhetetlenül fontos a tervjavaslatok megértéséhez. A település vezetői és polgárai a tervismertetés révén értették meg az adott koncepciót, és jobban megszerették, értékelték az elsőre idegen megoldásokat is.
A fiatal pályázók pedig így életközelbe kerültek, valós kérdésekkel, élő megbízókkal találkozhattak, ami árnyalta hozzáállásukat a hasonló helyzetekhez. Izgalmas tapasztalat volt mindkét fél részéről.
A tervpályázat végleges kiértékelésében elhangzott, hogy komplex építészeti és környezetrendezési ötletet és vizuális javaslatot vártak a templom melletti Főtér, a buszmegálló-buszváró és a parkoló kialakítására, a tervezés határai a Főtér és a templom melletti sarkon lévő Önkormányzati Hivatal voltak. A pályázat negyedik, fő feladatára 10 db pályamű érkezett a 12 pályázótól. Mivel az ötletpályázat nem szabott határt az elképzeléseknek, ezért a beérkezett pályaművek és a prezentációjuk is változatosra sikerültek. A pályaművek nagy része komplexen fogta fel a feladatot, a menet közben megismert tudást próbálta belesűríteni egy kompakt megoldásba, ami a buszmegálló elhelyezése és új karaktere mellett több lehetséges utat mutatott a település régi-új központjának kialakításához.
A zsűri javasolta az ötletpályázat tanulságainak levonása után valamelyik telepítés részletes kidolgozását, vagy 1-2 közös hangulatú pályamű összedolgozását. Feltétlenül javasolt a buszváró épület áthelyezése egy kevésbé központi helyre, pl. a park (meglévő parkoló) magasságába. Fontos lenne a parkolók áthelyezésével a parkot a közösségi rendeltetésnek visszaadni. Hangsúlyos és jól működő gyalogos tengelyek jelennek meg a művek többségében, melyek a teljes terület használatát rendezik és logikussá teszik.
A templom feltárását és megjelenését szerencsés lenne bevonni a főtérbe, jelentősebb helyzetet teremtve az épület számára mind látványban, mind megközelítésben.
A helytörténeti múzeum épülete előretolt pozíciója miatt jelentős látvány elemét adja a településképnek. Az épület homlokzatának méltó felújítása, akár helyi karakterű népi épületté visszaalakítása is fontos lehet. Környezetének rendezése elengedhetetlen, mely összefügg a kereszt és a főtér kiemelésével, a környezet térrendezésével, a tökéletes harmónia kialakításához.
Fontosnak éreztük a helyszínen történő tervértékelést, eszmecserét a falu lakóival, és az ünnepélyes díjátadót. A pályázati tervlapokat a faluházban állították ki, hogy a helyiek között is kialakuljon egy párbeszéd, és az építészet egy ilyen kis településen is közüggyé váljon. Ezek után lehet folytatni a továbbtervezést és a közös építkezést egy buszváróval, esetleg egy új főtérrel!
A beadott pályaművek magas színvonala miatt a díjakat az alábbiak szerint adtuk ki:
Kiemelt díjazásban részesült: Boór Bernadett, Kristók Attila, Szilágyi Szabolcs, Tóth Bence
Díjazásban részesült: Faragó Melinda, Holcsek Tamás – Pálvölgyi Ádám – Schlachter Kincső trió, Szendery Csongor, Szűcs Lilla
Részvételi díjban részesült: Harmath-Gyetvay Enikő, Pétery Tamás

A tervismertetés mellett egy kétnapos kiránduláson vettek részt a vándoriskolás és építészhallgató pályázók, kiegészülve építész szakközépiskolai hallgatókkal. Megtekintették Madár Ivett és Fülöp Tibor főépítész irodáját és munkáit, Makovecz Imre utóbbi évtizedben felépült zalai új épületeit és korábbi épületeinek felújításait, Zalaegerszeg belvárosát, továbbá néhány kastélyt és templomot. Zárásként Devecser katasztrófa után épült új lakónegyedét járták végig.

A szakmai program az alábbi volt:
2020. július 11 – szombat
– Zalavár, Vársziget – Millenniumi Emlékmű (Makovecz Imre) és Árpád-kori templomrom
– Zalavár, műemlék Plébánia homlokzati felújítása (Fülöp Tibor)
– Zalaszentlászló, Faluház felújítása és épülő óvoda (Makovecz Imre, Fülöp Tibor)
– Bak, Faluház felújítása (Makovecz Imre, Fülöp Tibor)
– Gébárti-tó, Boldogasszony-kápolna (Makovecz Imre, Fülöp Tibor)
– Gébárti-tó – Kézművesek háza bővítése (Fülöp Tibor) és Makovecz Imre zalai munkásságának kiállítása
– Vasboldogasszony –Római Katolikus Templom, Helytörténeti Múzeum és Polgármesteri hivatal, Faluházban tervprezentáció és díjátadó

2020. július 12 – vasárnap
– Zalaegerszeg, – „Zsuppányi” Véndió étterem és panzió, századfordulós épület átalakítása (Fülöp Tibor), ferences templom és kertjének megtekintése
– Zalaegerszeg – VMK előtti tér és környezete (Madár Ivett – Fülöp Tibor)
– Zalaegerszeg – “Fülöp-Madár” Zóna irodaház és saját iroda bemutatása, aktuális tervezési munkák, belvárosi séta
– Egervár, Várkastély felújítása (Csángó Zsuzsa, Földes László)
– Egervár, Alexandriai Szent Katalin templom
– Győrvár, Faluház (Ekler Dezső)
– Devecser, Magyarlakótelep lakóépületei, Kápolna (Makovecz Imre)

szöveg: Fülöp Tibor, Salamin Ferenc
fotó: Pétery Tamás, Zajti Ferenc, Salamin Ferenc

A pályázat összefoglaló füzete ITT érhető el.