Visegrádi Tábor 2021 – Tündérkerti pavilon

Hamarosan kezdetét veszi a 2021-es Visegrádi Építésztábor, amelynek célkitűzése Visegrád Város Tündérkertjének létrehozása és a Kerten belül egy pavilon megépítése.
Az idén 40 éves jubileumát ünneplő Tábor augusztus 8-22. között kerül megrendezésre. Az építés helyszíne a Palotaház és a Mozi köz között húzódó zöldterület lesz, itt létesül majd az egykori magánkertek helyén a város Tündérkertje, melyben a meglévő gyümölcsfák mellé további negyven facsemete kerül elültetésre.
A tavasszal meghirdetett hallgatói tervpályázatra érkezett tíz pályamű közül elsőként a résztvevők választották ki, a szerintük legértékesebb terveket, majd a végső döntést a Visegrádi Városfejlesztési Bizottság hozta meg. A Bizottság Forró Dániel és Kiss István, erdélyi építészhallgatók pavilontervét választotta ki, a legjobb telepítési terv pedig Szűcs Petra és Szendery Csongor, a BME Szerves Építészet című tantárgy hallgatóinak munkája volt. Ezek összekovácsolásából és továbbgondolásából születtek meg a nyár folyamán a kiviteli tervek.

Szendery Csongor és Szűcs Petra egy, a tervezési területen hosszirányban végigvezető sétányt tervezett, a Palotaháztól egészen a Mozi közig. A teljes tervezési területet évszakok szerint 4 részre osztották, így “a kert arca térben és időben egyformán változik”. Az északi, tavaszi részen az évszakra jellemző hagymás virágok telepítését tervezik, a két középső területen, a nyári és őszi részen kapnak helyet a Tündérkert gyümölcsfái, a téli részen pedig lombos, árnyat adó fákat ültetnének. A téli és tavaszi területeket áteresztő öko térkő burkolattal látnák el, így ezek használhatóak időszakos parkolóként, vagy rendezvények megtartására is.

Forró Dániel és Kiss István összesen négy építményt, a terület két végén emelkedő “kaputornyokat” és két pavilonépítményt tervezett, ezek közül fogjuk megvalósítani az egyik kerti pavilont. A nyeregtetős, fedett-nyitott építmény bútorozás után alkalmas lehet a pihenésen túl szabadtéri rendezvények, kültéri gyermekfoglalkozások fedett helyen való megtartására, akár szabadtéri kiállításoknak is helyszínt biztosíthat.

Az egész napos építő tevékenység után idén is esti programok szolgálnak szellemi táplálékul a résztvevő fiatalok és érdeklődő vendégeink számára. Meghívott előadóink között szerepel Csernyus Lőrinc, Ybl-díjas építész, aki a Víz és az Építészet kapcsolatáról mesél majd nekünk a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonjának kapcsán; Szarvas József, Kossuth-díjas színművész a Tündérkert-mozgalomhoz fűződő élményeiről tart előadást; Salamin Ferenc, Ybl-díjas építésszel látogatást teszünk a régi táborok helyszínén, a Szent István bányaudvarban; Félegyházi András, visegrádi építészt műhelyében látogatjuk majd meg; délutáni séta keretében megismerkedünk a Tündérkert helyszínének történetével, és természetesen idén sem maradhat el a kirándulás, a moldvai táncház, és a röplabda mérkőzés a hazai csapat ellen.

Az építmény augusztus 21-én kerül átadásra, ekkor fogjuk elültetni azt a 40 gyümölcsfát is, amelyeket terveink szerint az őket örökbefogadó visegrádi gyerekek fognak gondozni.

A tábor zárásaként, augusztus 22-én délután tartjuk a Visegrádi Tábor 40 éves jubileumi ünnepét, melyre nagy szeretettel várunk mindenkit, aki valaha részese volt a táborok történetének! A rendezvényre az elmúlt 40 év táborait bemutató szabadtéri kiállítással készülünk.