3D MAGYARORSZÁG – NEMZETI MINTATERV KATALÓGUS (X)

Interjú dr. Sik Andrással, a Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatójával és Juhász Géza főosztályvezetővel, I. rész.

A tavalyi évben Füleky Zsolt helyettes államtitkár úrral és Kolossa József ügyvezető úrral beszélgettünk az építésügy digitális átalakításának általános céljairól, ügyfélközpontúvá alakításáról. Most a Lechner Tudásközpont szakértőit kérdezzük az E-építés keretrendszer fejlesztéseiről, valamint a 3D adatalapú infrastruktúra kialakítása projektek keretében megvalósuló Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép és Nemzeti Mintaterv Katalógus céljairól. Beszélgetésünk témája a 3D Magyarország program. Mit takar ez a kifejezés?
Dr. Sik András: A 3D Magyarország projekt 10 alprojektet tartalmaz, amelyek közül eddig a Nemzeti Mintaterv Katalógus kapta a legtöbb figyelmet. Emellett több olyan rendszer is van, ami elkészült, és bevezetés előtt áll. Ezek közül az egyik legfontosabb a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép (NTA), ami hiánypótló szerepet játszik a hazai szakmai és egyéb, online térképszolgáltatásokat felhasználó szervezetek számára az adatok kezelése és megjelenítése tekintetében. Szemben az E-építés keretrendszerrel, ami inkább a közigazgatás fejlesztésére, a hatósági ügyintézésre fókuszál, a 3D Magyarország projekt inkább a lakossági felhasználóknak és a tervező társadalomnak nyújtott közszolgáltatások fejlesztését célozza meg. Ennek a legjobb példája az elektronikus közműnyilvántartás, az E-közmű rendszer, amely már most is jelentős mértékben gyorsította és egyszerűsítette a közműegyeztetéshez kapcsolódó ügyintézést.

Milyen alrendszerei vannak a 3D Magyarország projektnek?
Juhász Géza: A 3D alapú infrastruktúra projektet az E-építés keretrendszer projekt társprojektjeként szokták említeni a különböző szakmai fórumokon. A projekt egyik zászlóshajója az E-TÉR rendszer, amely a terület- és településfejlesztéshez, valamint a település- és területrendezéshez kapcsolódó folyamatok jelentős részét elektronizálja, és olyan szakmai tartalmakat tesz elérhetővé, melyek eddig nem, vagy nem szabványos formában álltak rendelkezésre. A rendszer részben már elindult, a megyei területrendezési tervezéshez kapcsolódó egyeztetéseket már ezen a felületen kellett lebonyolítani, publikus tájékoztató rendszerében pedig online térképen böngészhető az Országos Területrendezési Terv, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet és a Budapesti Agglomeráció hatályos területrendezési terve is. Mindehhez nemcsak az informatikai és infrastrukturális keretek álltak rendelkezésre, hanem a jogszabályi módosításokra is sor került, amelyek eredményeképpen 2022. július 1-jével a településrendezéshez kapcsolódó folyamatokat, egyeztetéseket kizárólag ebben a szakrendszerben lehet majd lebonyolítani. Az ehhez kapcsolódó informatikai, így az előkészítési és a tesztelési feladatok jelenleg még zajlanak.

Milyen további elemei vannak a rendszernek?
A másik zászlóshajónk a Nemzeti Mintaterv Katalógus, ami a magyar családokat hivatott azzal segíteni, hogy családi házak építészeti vázlatterveit teszi díjmentesen elérhetővé, illetve felhasználási szerződés aláírását követően a tervek nagyobb részéhez már részletes, helyszíni adaptálásra alkalmas kivitelezési dokumentációk is letölthetőek. A szerződés felhasználási kérdéseket szabályoz, a mintaterv használata nem kerül pénzbe az építkezni szándékozóknak.

Hány épület tervei elérhetőek jelenleg a Mintaterv Katalógusban?
Jelenleg 94 darab vázlatterv érhető el, és 40 épületről állnak rendelkezésre kivitelezési dokumentációk. A közeljövőben további épületek dokumentumai kerülnek fel a rendszerbe, így hamarosan már 60 felett lesz a kivitelezési dokumentációk mennyisége, tavaszra pedig 100-nál is több várható.

A Mintaterv Katalógus oldalán milyen szűrési paraméterek segítik az építkezni vágyókat?
Számos paraméter van, ami alapján szűréseket lehet végezni a rendelkezésre álló tervek között. Ilyen a szobák száma, az alapterület, a családtagok száma, emellett a beépítési mód, a tetőforma, a telek lejtése is kiválasztható. Igyekszünk ezek segítségével elérni azt, hogy a lehető leggyorsabban és igényekre szabottan mindenki megtalálja az álomtervét.

Mikortól érhető el a Mintaterv Katalógus, és a hány tervre kötöttek szerződést eddig a Lechner Tudásközponttal?
2021 márciusában indult el a mintakatalogus.hu oldal, ettől az időponttól elérhetőek az ötletpályázatból merített tervek. Több mint 220 ezer látogatója volt már a weblapnak, s eddig 932 szerződést töltöttek le, de az utóbbi szám jelentős bővülésére számítunk. Az elmúlt időben intenzíven emelkedik a megkeresések száma. Azt vesszük észre, hogy a közösségimédia-tevékenységünk mellett most már szájról szájra is terjed a Nemzeti Mintaterv Katalógus használatának lehetősége.

Mikor készülnek el az első, Nemzeti Mintaterv Katalógusból választott épületek?
Már több épületnek elkezdődött a kivitelezése, bízunk benne, hogy a felépült házak további lökést fognak adni a megkereséseknek