A 2020. évi Ybl Miklós-díj hirdetménye

A Miniszterelnökség a Miniszterelnökséget vezető miniszter által adományozható elismerésekről szóló 15/2015. (III. 11.) MvM rendelet alapján felhívást tesz közzé a 2020. évi Ybl Miklós-díj adományozására vonatkozóan.
A díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó – építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható.
A díj évente legfeljebb 5 fő részére adományozható, az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg.
A díj átadására a 2020. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kerül sor.
A díjazott emlékérmet és az adományozást igazoló oklevelet kap. A díjhoz egymillió-ötszázezer forint összegű pénzjutalom jár.
Az Ybl Miklós-díj adományozására vonatkozó javaslatokat szakmai bíráló bizottság fogadja be, véleményezi és rangsorolja. A bíráló bizottság tagjai az Építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, mint a bizottság elnöke, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, mint a bizottság társelnöke, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara delegáltjai, valamint az elnök által felkért Ybl-díjas személyek.
A díj adományozására vonatkozó javaslatok benyújtásának (elektronikus feltöltésének) határideje:
2020. január 13. hétfő 23:59.

A formai követelményekről és a további tudnivalókról az Ybl Miklós-díj weboldalán (www.ybldij.hu) lehet tájékozódni, a kizárólag elektronikus úton beküldendő javaslatok – regisztrációt követően – ide tölthetők fel 2019. december 17. kedd 12:00 órától.

A szakmai bíráló bizottság csak a tartalmi és formai követelményeknek megfelelően benyújtott javaslatokat bírálja el.

A 2019. évi díjazottak között volt Horváth Zoltán a Triskell Épülettervező Kft. tagja, akinek munkáiból az alábbiakban mutatunk be néhányat.