A kakasdi Faluház felújítása

Szeptember 1-én ünnepélyes megyegyűlés keretében adták át a felújított kakasdi Faluházat. Az ünnepségen beszédet mondott: Sebestyén Lajos, Kakasd díszpolgára, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az épület Makovecz Imre egyik meghatározó alkotása, amelyben a történelem viharai miatt egy faluba kényszerült „őshonos” svábság és betelepült székelyek közötti békés együttélést kívánta segíteni, de egyben szimbolizálni is. Az épület egyik felét, amelyben a polgármesteri hivatal kapott helyet, a svábság formai jegyeivel tervezte meg a Mester, míg a közösségi térnek helyet adó épületrész a székely világból ismert attribútumokat viseli. Az ismert formai jegyek használata direkt, de mégis művészien át- és megfogalmazott.

A majd’ 25 éves épületen megújult a fatorony deszkázata és belső szigetelése, új nyílászárókat és cserépfedést kapott az épület. Ezenkívül jelentős belső felújítások is megvalósultak. „Azt ki lehet jelenteni, hogy a makoveczi építészet gyakorlatilag teljes körben megújult. Bejárva a házat elmondhatom, hogy nem lehet észrevenni az új beavatkozást, ami nagy szó.” Az első, 300 millió forintos ütemet egy 107 millió forintos második ütem kíséri, amelybe a tájház és a polgármesteri hivatal teljes belső felújítása, a pincék komplexebb vízszigetelése és a hátsó kert teljes kertépítészeti kialakítása tartozik valamint az épület sváb tornya előtt felállítandó – a svábok hajón való megérkezésének emléket állító – szobor elkészítése.

A felújítás terveit Csernyus Lőrinc építész készítette, munkatársa Tömpe Zoltán építész volt.

A fényképeket Csernyus Lőrinc készítette.