A klasszikus építészet újjáéledése a 21. században – programajánló

A Mathias Corvinus Collegium 2023. október 20-án Conor Lynch, amerikai építésszel tart beszélgetést A klasszikus építészet újjáéledése a 21. században címmel.

A rómaiak és a görögök tudták, hogyan kell halhatatlan szépséget létrehozni – gondoljunk csak a római Colosseumra vagy az athéni Akropolisz épületeire. Ahogy Roger Scruton is vallotta, a szépség alapvető fontosságú az értelmes és teljes értékű épített környezet megteremtésében.

Az elmúlt évtizedekben azonban a modernitás jegyében a funkcionalitás és a hatékonyság került fókuszba a klasszikus építészet rovására. Napjainkban az építészhallgatóknak kevesebb esélyük van megismerkedni a klasszikus építészet elveivel és példáival az egyetemeken, s mindez hiányzik a gyakorlatból is. Az MCC következő előadójának, Conor Lynchnek számos személyes tapasztalata van ezzel a tendenciával kapcsolatban. Az amerikai szakemberrel Stephen Sholl, az MCC Nemzetközi kommunikációs csoport vezetője többek között arról beszélget majd, hogyan lehet újjáéleszteni a klasszikus építészeti hagyományokat, és egyáltalán miért fontos ez a jövő szempontjából.

Conor Lynch a nagy-britanniai Winchesterben él és dolgozik, ahol új épületeket és helyeket tervez a klasszikus hagyományok és a helyi népi karakter szerint. Egyeteme nem engedélyezte a klasszikus hagyomány szerinti épületek tervezését, ezért a tanulás érdekében az írországi Dublinban egy építészeti archívumban tanulmányozta a múlt mestereit. Az elmúlt két évben két építészeti nyári egyetem vendégtanára volt Belgiumban és Hollandiában.

Helyszín: MCC Scruton (1113 Budapest, Tas Vezér utca 3-7.)

Időpont: 2023. október 20 (péntek) 16:30

Az eseményen való megjelenés előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát az eszter.lappints@mayweather-miller.com és a blanka.zetenyi@mayweather-miller.com címen jelezze!