A Kós Károly Egyesülés Utazó-Konferenciája, második nap

A második nap a csoport a szerencsi szállásokról busszal utazott át Bodrogkeresztúrra, ahol a település határán a Tokaji Borecet Manufaktúra épülete (tervező: Kovács Ágnes) volt az első látnivaló. Ezután a Tokaj Nobilis pincészet következett, ahol a borvidék két meghatározó személyiségének, a Bárdos Sarolta, Molnár Péter borász házaspár gondolatait hallgathatták meg, amelyek számos ponton építészeti aspektussal is bírtak. Ezt követően Kovács Ágnes építész vezetésével megtekintették a település meghatározó építészeti értékeit: Faluház (tervező: Kovács Ágnes), Bocskai fogadó (tervező: Ferencz István). Kovács Ágnes építész a település közterületeinek megújításáról, a településre tervezett épületekről, épületfelújításokról tartott előadást.

A következő állomás Szegilong volt, ahol a polgármester, Talárovics László fogadta a társaságot és beszélte el részletesen egy kistelepülés vezetőjének mindennapi tapasztalatait. Salamin Ferenc vezetésével megtekintették a Tájházat (tervező: Kováts Ábel, Salamin Ferenc), az IKSzT épületét (tervező: Salamin Ferenc), a ravatalozót (tervező: Salamin Pál) és a buszmegálló építményeket (tervező: Mezei Zsófia). Ezt a programot az Önkormányzat által helyben termelt alapanyagokból készült ebéd zárta.

Szegilong után Tarcalra látogattak, ahol Salamin Miklós építész vezetésével az általa tervezett ravatalozót, Kikelet Óvodát, orvosi rendelőt és Takarékpénztárat tekintették meg. Ezután a résztvevők felsétáltak a település fölötti dombra, az Áldó Krisztus szoborhoz, melynek környezetrendezését a Pagony Táj- és Kertépítési Iroda tervezte. Visszafelé betértek a Tokaj Kikelet borászat kóstolóépületébe (tervező: Erhardt Gábor), ahol Berecz Stéphanie tulajdonos, borász ismertette birtokuk – egy tipikus helyi kisvállalkozás – történetét, filozófiáját, sikereit és nehézségeit.

A csoport ezután – Tokaj határában – Bodonyi Csaba korábbi főépítésszel találkozott, aki az általa tervezett Egészségházat és Fesztivál Katlant mutatta be. A városban Rudolf Mihály jelenlegi főépítész vezetésével megtekintették a Dobogó pincét (tervező: Bodonyi Csaba), a Múzeumot (tervező: Bálint Krisztina), Kávépörkölő Manufaktúrát (tervező: Füzes András) és Demeter Zoltán borászatát (tervező: Salamin Ferenc és Kovács Ágnes). Az estét két előadás tette érdekessé: Rudolf Mihály a Tokaj jövője a Kulturális Főváros cím tükrében témában beszélt. Ezt követően pedig Prácser Miklós borász, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke tartott előadást Tokaj-hegyalja helyzetéről.

A fotókat ifjabb Lőrincz Ferenc, illetve Bálint Tamás készítette.

A szakmai konferencia az NKA Építőművészet Kollégiuma támogatásával valósult meg.