A nagyközönség is bejárhatja a Budavári Palotanegyedben az újjászületett Lovardát

A sajtó képviselői után szeptember 18-án és 19-én, a Kulturális Örökség Napjai keretében a nagyközönség is bejárhatja a Budavári Palotanegyedben az újjászületett Lovardát.

A Palota útról a Csikós udvarra érkező két nagy kapacitású lifttel, a Csikós udvar és a Budavári Palota szintje közötti liftcsatlakozással, és a Lovarda környezetének rendezésével új, évtizedek óta megszűnt közlekedési tengely működik újra a Budavári Palotanegyedben. A Lovarda új funkciójának megfelelően rendezvénytérként működik a továbbiakban.
„Ahogy az alig egy hónapja átadott Szent István-terem, úgy a Lovarda és környezetének rekonstrukciója is bizonyítja, hogy a magyar képző- és iparművészet képes helyreállítani a 2. világháború és a kommunizmus rombolásának áldozatául esett műemlékeket” – mondta el a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője kiemelte: „a hiteles rekonstrukció során hűen követtük a századfordulós terveket, de a Lovardát belül a legmodernebb technikai megoldásokkal szereltük fel, az épület így Budapest legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként nyílhat meg.”
A Csikós udvar elkészült részei már szeptember 17-től bejárhatók, a Lovardát 18-án és 19-én a Kulturális Örökség Napjain és októberben a Budai Várséták keretében pedig ingyenesen lehet majd megtekinteni. Az épület előtti terület a 30. Budapest Borfesztivál új helyszínéül is szolgál 2021. szeptember 23-tól.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat szeptember 18-19-ei hétvégéjén idén 218 helyszínen 135 rendezvény és 140 séta várja a Magyarország épített kincsei iránt érdeklődő közönséget. Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, védnöke Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Miniszterelnökség támogatásával a Lechner Tudásközpont által szervezett rendezvénysorozat teljes programkínálata az oroksegnapok.gov.hu oldalon böngészhető illetve a Kulturális Örökség Napjai facebook oldalán is találnak napi ajánlókat, kedvcsinálókat.