Átadták a felújított budajenői műemlék Magtárt

Átadták a magyarországi németek történetének is emléket állító, a helyi civilek, az önkormányzat és a kormány összefogásával felújított műemlék Magtár épületét Budajenőn.

Az épület átalakításának tervezője Csóka Balázs DLA az épület tervezéséért Pro Architectura díjat kapott 2018-ban. A kiállítás belsőépítész tervezői Vasáros Zsolt DLA és Bihary Sarolta DLA, a kert tervezői Buella Mónika és Nagy Eszter.

A kormány 222 millió forinttal támogatta a felújítást – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadóünnepségen. Soltész Miklós elmondta, hogy a felújítás harmadik ütemében a műemlék Magtár második emeletén és tetőterében kialakítottak egy állandó kiállítást, amely bemutatja a Kárpát-medencei nemzetiségek zarándoklásait. A negyedik, utolsó ütemben pedig az épület környezete újult meg: elkészült egy tó szökőkúttal.

Az államtitkár beszédében arra kérte a nemzetiségi és egyházi vezetőket, nyújtsanak segítséget abban, hogy a Kárpát-medencének ez a része megmaradjon nemzetiségeiben sokszínűnek, kereszténységében egységesnek. Hozzátette: az elmúlt évek nemzetiségi politikájának alakításakor a 13 magyarországi nemzetiség vezetőjével közösen fontosnak tartotta a kormány, hogy őrizze a hagyományt, erősítse az óvodai és iskolai jelenlétet, megőrizze a kulturális emlékeket, és olyan keresztény templomokat újítson meg, amelyeket nemzetiségi elődeink építettek szerte az országban. Ritter Imre, a német nemzetiség országgyűlési képviselője kijelentette: nemzetiségi létük és a hitük együtt létezik, együtt él.

Az épület felújításának befejezésével Magyarországon egyedülálló ipari műemlék újult meg.
Az épület az Országépítő folyóirat 2018/1 számában került részletesen bemutatásra.

fotó: Bozzai Attila, Jandó Zsuzsa és MTI