Átadták a felújított Hagymaházat

Február 26-án ünnepélyes keretek között átadták a felújított makói Hagymaházat. A Makovecz Imre tervezte organikus stílusú, négytornyú épület húsz évvel ezelőtt, 1998-ban épült, mostani rekonstrukciója 130 millió forintba került.

Az augusztusban elkezdődött felújítás során megújult az épület tetőszerkezete: kicserélték az épületet borító palát, a tető alatt pótolták az eddig hiányos hőszigetelést, és hófogó is került a házra. Mintegy 150 négyzetméteren kicserélték a négy torony teljes üvegezését, és lefestették az azt tartó fémszerkezetet, továbbá megfelelő kezelést kapott a faszerkezet is. A felújítás során kijavították a falak repedéseit, újravakoltak és átfestettek 1500 négyzetméternyi falfelületet.

Farkas Éva Erzsébet polgármester az átadón beszámolt róla, hogy az augusztus elején kezdett munka határidején előre nem látott okok miatt kétszer is módosítani kellett, azért nem tudták befejezni az eredetileg kitűzött szeptember végi határidőre. A tetőt borító pala nem érkezett meg időben, illetve néhány épületelem tisztításakor kiderült, hogy azok tönkrementek, újakat kell helyettük készíteni – ez pedig, egyedi tervezésű darabokról lévén szó, időbe telt.

Az átadón fellépett az SZTE Zeneművészeti Kar és a Makói Magán Zeneiskola egyesített fúvószenekara, a Makói Általános Iskola és Alapfokú művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekara, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fúvószenekara, melynek karmestere a koncerten az építész fia, Makovecz Pál volt.

A városban zajló beruházásokról, a könyvtár építéséről, illetve a Hagymatikum fürdő fejlesztéséről a későbbiekben részletesen tudósítunk.