Átadták a felújított óvodaépületet Zichyújfalun

Az óvodaépület egykor a Zichy kastély uradalmi épülete volt, amiben évtizedek óta óvoda működik. Több éves előkészítő munka eredményeképpen 2019-ben sikerült a település vezetésének a Magyar Falu program keretében 30 millió forintot nyernie a leromlott állapotú épület belső felújítására.
A nyár elején elkezdett munkában a belső falak bontásával, az elaprózott helyiségek összevonásával, új, hőszigetelő üvezegésű fa ajtók és ablakok beépítésével, világos belső festéssel egy átlátható, világos épület létrehozása volt a cél. A helyiségek új padló és mennyezetburkolatot kaptak, új elektromos hálózat készült, a kivitelező cég pedig külön figyelmet fordított a vízszigetelés nélküli régi téglafalak páraáteresztő vakolására és festésére, hogy a gyermekek és az óvoda dolgozói egészséges környezetben tölthessék napjaikat.
A felújítási munkában részt vevőkkel beszélgetve elmondták, hogy 25-30 éve a település fiataljai együtt mozdultak meg, ha valami segítségre volt szükség. Hívni sem kellett a másikat, egy-egy hétvégére összegyűlt 10-15 ember, hogy közösen elvégezzék a falu számára szükséges munkát. Ez az érzés jött elő most, az óvoda felújításánál, amire szükség is volt, ugyanis a munka nagysága jóval meghaladta az elnyert 30 milliós keretet. A kivitelező cég munkatársai, a településvezetés és falusi önkéntes segítők munkája egyaránt kellett ahhoz, hogy ez a munka a szeptemberi óvodakezdésre elkészülhessen.
Az óvodaépületet 2020. szeptember 1-én Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke és Füzesiné Kolonics Ilona polgármester asszony adta át. A Polgármester Asszony elmondta, az óvoda felújítás hosszú idő után közelebb hozta egymáshoz a falubelieket, a gyermekek számára készülő, hosszú ideje várt felújítás megmozdította a település lakóit, számos önkéntes dolgozott az épület kipakolásánál, a felújítási munkálatokban, majd a takarításnál, kertrendezésnél is.
Remélhetjük, hogy Zichyújfaluban ezt az összefogást sikerül fenntartani és a település közösségét tovább erősíteni.

fotó: Dr Molnár Krisztián, Csóka Balázs DLA

építészet: Csóka Balázs DLA
építész munkatársak, felmérés: Vidovics Réka, Kozák Ágnes
költségvetés: Oláh Ildikó Irén
kivitelezés: Ridegh János, Színtér Bau Kft.