Átadták az új könyvtárat Makón

Május 14-én ünnepélyes keretek között átadták a makói József Attila Városi Könyvtár új, Makovecz Imre tervei alapján megvalósult épületét.

Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony köszöntő beszédében megemlítette, hogy a „1840 négyzetméteren, három szinten több mint 85 ezer felnőtt és gyermekkönyv került elhelyezésre. Fogadótér, ruhatár, kávézó, olvasóterem, átrium, kutatóterem, galéria, sok-sok raktár, informatikai terem, kiállítótér, terasz, és foglalkoztató terem, különféle kiszolgálóhelyiségekkel valósulhattak meg.”

2 milliárd 660 millió forint beruházásból, nemcsak a könyvtár épülete készült el, de a környező utcák teljes út- és közmű rekonstrukciójára is sor kerülhetett.

A polgármesteri beszédet követően Kiss-Rigó László megyés püspök áldotta meg az épületet. A nemzeti színű szalagot velük együtt Makovecz Imre özvegye, Szabó Marianne, a Makovecz-örökség makói ápolásában elévülhetetlen érdemeket szerzett honatya, Lázár János, illetve Áder János államfő vágta át.

Makovecz Imre és Makó neve összekapcsolódott az elmúlt évtizedekben. Az építész először 1996-ban látogatott el a városba, az akkori polgármester, dr. Buzás Péter meghívására. Az építőművész által tervezett, védjegyszerű épületek új kitörési pontot adtak Makónak, amire hosszú távon biztos jövőt építhet a város.

Eddig 12 Makovecz és irodája által tervezett épület volt a városban; a könyvtár is az ő vázlatai, illetve tanítványa és munkatársa, Gerencsér Judit végleges tervei alapján épült fel, s magán viseli a mester stílusjegyeit.

Makón 1971 szeptemberében avatták fel a régi József Attila Városi Könyvtárat. Azt ezt követő évtizedek során a könyvállomány gyarapodása, az épület teljes körű elhasználódása, valamint a számítógépes rendszerek kiépülése miatt az épület már nem tudta kiszolgálni a könyvtár és a térség olvasóközösségének igényeit. 2017 januárjában kezdődtek el a régi épületet bontási munkálatai. Evvel párhuzamosan megindult az új könyvtár építése, és vele összefüggésben a bibliotéka szűkebb-tágabb környezetének, többek között a Deák Ferenc utca rendezése, Sáros László és munkatársainak tervei alapján.

Fotók: Makó, Polgármesteri Hivatal, Kabinet Iroda

Építész tervező: Makovecz Imre
Építész Munkatárs: Szente-Vargáné Gerencsér Judit
Belsőépítész: Mezei Gábor

Az épület részletes bemutatása az Országépítő 2019/2 számában lesz olvasható.