Benkő Anna – Herczeg Ágnes – Sárospataki Máté: Szenthatározó című kötetének könyvbemutatója a Makovecz Központ és Archívumban

Szenthatározó jelent meg a Magyar Kertörökség Alapítvány és az Ars Topia Alapítvány kiadásában, amely nemcsak a tájban található szobrok beazonosításában segít, de megtudhatjuk belőle, hogy mit keresnek a házak oromfalán a szentek, mit árul el a táj múltjáról Szent Donát, vagy ki a pásztorok védőszentje.

A magyar tájban mindig is különös szerepet töltöttek be a szentek, hiszen ahogy az évszázadok alatt folyamatosan formálódott a Kárpát-medence tájművelése, változatos tájain úgy jelentek meg a szenteket ábrázoló műalkotások. Hazánk területén jelenleg csaknem ezer szentekkel kapcsolatos szobor található, amelyek bepillantást nyújtanak az adott táj és a tájat formáló emberek életébe.

,,Segítettek a mindennapi tájékozódásban még akkor is, amikor már a hótól borított tájban már nem láthatóak az utak, ösvények. Ugyanakkor utat mutatnak transzcendentális síkon is. Fókuszpontok, amelyek felé tarthatunk, a horizonton vertikális irányt mutatva. A Fent és Lent, az Ég és Föld összekötőjeként, e kapcsolat metszőpontját kijelölve a földi térben” – fogalmaznak a könyv alkotói.

A könyvet bemutatja és a beszélgetést vezeti: Makovecz Anna

Helyszín: Makovecz Központ és Archívum (Budapest XII. Városkúti út 2.)

Időpont: 2024. május 14. kedd – 18.00 óra

A rendezvényre a belépés ingyenes, de a Ház befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékukat kérjük az office@makovecz.hu email címen vagy a +36 30 314 4879 számon jelezzék.