Boldog Karácsonyt kívánunk olvasóinknak!

Az idei évben a Makovecz Imre tervezte dobai Várkapitány Pincészet épületének bemutatásával kívánunk kellemes Ünnepeket minden kedves olvasónknak!

A 2009-ben tervezett borászat hazánk legkisebb zárt borvidékén, a Somló-hegyen, annak is északi, dobai oldalán fekszik. A ház alapját egy egykori uradalmi pince képezi, és a klasszikus pincefunkció mellett kóstolóteret, éttermet és vendégszobákat foglal magában. A szőlővel körbevett területen elhelyezkedő, klasszikus birtokközpont megjelenésével és méretével is kitűnik a szőlőhegy, többnyire spontán épült pinceházai közül.

A meglehetősen komoly alapterületű épületet Makovecz igyekezett úgy formálni, hogy az illeszkedjen a környék házainak léptékéhez, karakteréhez. Az így kialakult, „T”-alaprajzú épület oromzatait a közeli Somló vára és a névadó Várkapitány történeti hangulata határozza meg, a gyilokjáró-szerű, rönkfa oszlopokon nyugvó erkélyekkel, a súlyos tetővel, annak sötét (pala) héjalásával.

Az épülettömegek csuklópontját egy, a ház teljes magasságát átfogó centrális kupola teszi izgalmassá, amely egyszerre előtér és reprezentatív kóstoló. A növényi bimbót formáló opeion méltó jelképe, hogy a történeti reminiszcenciákat hordozó épülettömegek között, azaz a hagyományok ölelésében valami új nyiladozik, születik itt a Somlón…

 

Fotó: Jurassza Zsófia