Csűrjeink újrahasznosítása – letölthető kiadvány

A mindennapi életmódunk változása, a globalizációs folyamatok megjelenése, a kézműves mesterségek fokozatos eltűnése a hagyományos népi építészeti örökségünk átalakulásával jár. S bár mára egyre többen vallják, mind tervezői, mind építtetői oldalról, hogy a helyénvaló építészet a fenntarthatóság kulcsa, sokat kell még tanulnunk a helyi építési hagyományok identitásformáló erejéről. A Csík-Gyimes Natúrpark Egyesület és az Esztány Építésziroda Kft. közös, Csűrjeink újrahasznosítása című kiadványa arra hívja fel a figyelmünket, hogy a gazdasági épületeink éppen úgy részét képezik a hagyományos faluképnek, mint a lakóépületek.

Az Esztány Győző, Radev Gergő, András Szilárd, Furu Árpád és Rodics Gergely szerzők által jegyzett kézikönyv emlékeztet arra, hogy a változó vidéki életmódnak elsőként a funkciójukat vesztett gazdasági épületek esnek áldozatul – ám ezek eltűnésével az adott település karakterének egy jellemző vonása is elvész. A kötet egyszerre szól az építészekhez, a településekhez, valamint a csűr- és istállótulajdonosokhoz. Ötleteket ad az egykori gazdasági épületek új funkcióval való megtöltéséhez, a funkciók és a meglévő térszerkezet összesimításához, az épületszerkezet korszerű átalakításához, s alaposan körüljárja, hogy milyen problémákkal szembesülhet az átalakítás, felújítás mellett döntő építtető.

Alapos történeti kutatás, szellemes és igényes ábraanyag, saját munkákat és külföldi példákat bemutató fotók színesítik a háromnyelvű (magyar, román és angol) kiadványt, melynek anyaga elsősorban Csík, Kászon és Gyimes térségének csűrjeit és istállóit öleli fel, ám hozzáállás tekintetében bármely vidéken hasznát vehetjük a kötetnek, amely ingyenesen letölthető az Esztány Építésziroda honlapjáról.