December 16. a Magyar Építészet Napja – December 13. Kós Károly Egyesülés Országépítő konferenciája

Október 25-én az Országgyűlés 184 igen szavazattal elfogadta Lázár János építési és közlekedési miniszter egyéni képviselői indítványként benyújtott javaslatát, amelyben december 16-át, Kós Károly születésének napját a Magyar Építészet Napjává javasolta nyilvánítani.

Az Országgyűlés, egyhangú döntésével egyetértett Lázár János javaslatával, amit az erdélyi építész-polihisztor a magyar-ügyről, a közügyről és az építészetnek ebben való szerepéről vallott az pártállástól függetlenül mindenki számára követendő. Kós Károly művészete úgy válaszolt a korabeli trendekre és volt ezáltal korszerű, hogy közben a legértékesebb építészeti hagyományainkat is megőrizte, illetve továbbgondolta.

A Magyar Építészet Napja nem pusztán egy emléknap. Nem csupán Kós Károly szellemi örökségére való emlékezés napja, hanem a nemzet- és országépítő akaratot, a teremtő alázatot, a közösségépítő lelkületet megtestesítő ember születési dátumához kötött szakmai ünnepnap is. Az idei évtől, december 16-án kerülnek majd átadásra az állami építészeti díjak és új elismerésként a Kós Károly-életműdíj is, mint az építész szakma legnagyobb elismerése.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium 2022-es megalakulásával újra tárcát kapott az építés ügye. Az ÉKM feladatának tekinti, hogy Lechner Ödön, Kós Károly és Makovecz Imre szellemiségének nyomán megteremtse az önazonos, de a korszellemre és a nemzetközi trendekre válaszoló minőségi magyar építészet feltételeit, amelynek törvényi keretrendszerét az új, „A magyar építészetről szóló törvény” biztosítja majd.

Részben az új építési törvény, részben a Kós Károly Egyesülés országépítő tevékenysége lesz a témája a december 13-án a KKE szervezésében megvalósuló egész napos konferenciának, ahol többek között  Gutowski Robert ismerteti a Budavári Palota formálódó terveit.

Ezen kívül lesznek külföldi előadók, bemutatjuk a főépítészi hálózat és a hazai regionalista építészeti törekvések eredményeit, illetve a hazai szerves építészet tevékenységét történelmi kontextusba helyezzük Lechner Ödöntől Kós Károlyon át Makovecz Imréig.

A részletekről hamarosan hírt adunk honlapunkon.

Forrás: Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóközlemény

Kép: Wikipedia Commons