Díjazták a Gellérthegy ötletpályázat legjobbjait

Számos kiváló elképzelést ismert el, közülük hármat kiemelt megvételben is részesített a bíráló bizottság a Gellérthegy és a Citadella hasznosítására, funkcionális és eszmei megújulására kiírt pályázat ünnepélyes díjátadóján, november 23-án.  A három, illetve egymillió forintos elismeréssel is járó díjakat Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, a bíráló bizottság elnöke és Füleky Zsolt helyettes államtitkár adta át a Lechner Tudásközpontban. 

Tizennégy pályázó vehette át elismerését a Miniszterelnökség által kiírt, teljes tervezési szabadságot biztosító Gellérthegy ötletpályázat díjátadó ünnepségén a Lechner Tudásközpontban, november 23-án, szerdán. Három pályázat kiemelt megvételben is részesült egyenként 3-3 millió forint értékben, további tizenegy pályamunka 1-1 millió forintos díjazásban részesült. A díjakat Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár adta át.

Csepreghy Nándor a díjátadón kiemelte, hogy a kiírásnál fontos szempont volt az elődök munkája, mely a hazai építészeti örökség szerves része, továbbá, hogy a létrejövő építészeti érték funkcionalitása is megfeleljen a jelen kihívásainak és elvárásainak. A miniszterhelyettes kifejezte örömét a beérkezett pályázatok magas száma és a díjátadót övező nagy érdeklődés miatt. Beszédében kitért arra, hogy a beérkezett pályázatok kellő bizalmi tőkét adnak arra vonatkozóan, hogy érdemes ötletpályázatot kiírni, hiszen láthatóan sok fiatal építőművész törekszik arra, hogy maradandót alkosson.

– A természeti értékek megóvására is nagy hangsúlyt fektető pályázat a Gellérthegy és a Citadella revitalizációjára várt és kapott is kreatív építészeti, tájépítészeti, vagy képzőművészeti koncepciókat – mondta el az eseményen Füleky Zsolt, a bíráló bizottság társelnöke. A bizottság a beérkezett pályázatok sokszínűségére és a világörökségi helyszín fővárosi és országos jelentőségére tekintettel egy következő, a megvalósításhoz vezető építészeti ötletpályázat meghirdetését ajánlja a kiírónak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A díjazott pályamunkák a www.gellerthegypalyazat.hu weboldalon tekinthetők meg.

A díjazottak között van Viszlai József, aki pályamunkájában Makovecz Imre ezredfordulós kérdésfelvetését folytatva Medgyaszay László koncepciójára hivatkozik.

http://epiteszforum.hu/haza-a-magasban-viszlai-jozsef-terve-a-citadellara2

Fotó: Lechner Tudásközpont