Díszes haszonkertek konferencia – Sajtóközlemény

A történeti haszonkertek megóvásának és felújításának kritériumait tartalmazó deklaráció megfogalmazásáról szóló szándéknyilatkozattal ért véget a „Díszes haszonkertek – Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője” című nemzetközi konferencia.

A több mint száz hazai és külföldi tájépítész szakember részvételével megtartott nemzetközi konferencia zárónapján Dr. Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke emlékeztetett, az egyetemes kertművészettől és kertörökségtől elválaszthatatlan, szoros összefüggésben állnak a haszonkerti növények, maguk a haszonkertek. A konferencia egyik kitűzött célja, hogy a fenntartható kertörökség érdekében a résztvevők egy közös deklarációt is megfogalmaznak, amelyet alapdokumentumként használhatnak a kertörökséget nemzeti és uniós szinten szabályozó jogalkotók. A dokumentumhoz beérkezett javaslatok nagy száma és azok szakmai egyeztetése érdekében a résztvevők abban állapodtak meg, hogy az elkövetkező hetekben kidolgozzák a dekrétum végleges szövegét, amelyet egy szándéknyilatkozat aláírásával erősítenek meg. Ennek preambulumában a résztvevők megfogalmazták, hogy a kertörökség, ezen belül az örökséget hordozó díszes haszonkertek kulturális, ökológiai és társadalmi szerepe kiemelkedő fontossággal bírnak a jövő generációi számára. Ennek az örökségnek a feltárása, megőrzése, fejlesztése, újjáteremtése jelentőségének társadalmi tudatosítása olyan feladat, amely a társadalom minden szereplőjét érinti. Az aláírók célja, hogy a dokumentum eljusson mindazokhoz, akik cselekvő partnerek ezen értékek felkutatásában, megőrzésében, fejlesztésében, fenntartásában, használatában és népszerűsítésében.

A nemzetközi konferenciát a Magyar Kertörökség Alapítvány a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős Várkapitánysággal együttműködésben szervezte. Az eseményen körbejárták a nagyvárosok, a történelmi központok vár- és palotakertjeinek kutatási, tervezési dilemmái mellett a fenntartás és üzemeltetés, az oktatás és önkéntesség, a kertész életpályamodell időszerű kérdéseit, valamint a kertprogramok tematikájának és gyakorlatának, ökológiai fenntarthatóságának legújabb trendjeit. A konferencia szakmai partnere a Magyar Tájépítész Szövetség és a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet.