Építészeti díjak átadása Kós Károly születésnapján

Az Építési és Közlekedési Minisztérium az idei évben módosította az építészet területén adományozható díjak rendszerét. A legfontosabb változás a Kós Károly-életműdíj létrehozása, amely a “Kárpát-medencei építészet hagyományainak megőrzésén és fejlődésének előmozdításán dolgozó, kimagasló tudású és elhivatottságú szakemberek példamutató életművének elismeréséül adományozható”.

Az eddig példa nélküli súlyú kitüntetés névadója Kós Károly, akinek otthon és közösségépítő, kultúrateremtő életútjáról tanúskodik közéleti szerepvállalása, az általa épített templomok, különleges házak, iskolák, a Fővárosi Állatkert épületei és a Wekerletelep főtere is. A díjat évente egy fő érdemelheti ki és egyszer kapható meg. A díj átadására Kós Károly születésnapján, december 16-án kerül sor. Az elismerésről döntő bizottságban a legfontosabb szakmai szervezetek, így az MMA Építőművészeti Tagozata és a Magyar Építész Kamara képviselői is helyet kapnak, elnöke az Országos Főépítész.

Az új kitüntetés mellett továbbra is átadásra kerül a “legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó – építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható” Ybl Miklós-díj, amelyet ezentúl három fő érdemelhet ki évente. Szintén a december 16-i eseményen adják át a Mőcsényi Mihály-díjat, a Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díjat, a Régészeti örökségért –Schönvisner István-díjat, valamint a négy Pro Architectura díjat.

A díjazottak személyére vonatkozó javaslatokat az ÉKM a díjak honlapjain várja 2023. október 15-én éjfélig.

További részletek a díjak honlapjain:

https://koskarolyeletmudij.hu/

https://ybldij.hu

https://mocsenyidij.hu

https://forsterdij.hu

https://schonvisnerdij.hu

https://proarchitectura.hu