Jékey kúria felújítása, Géberjén – Csernyus Lőrinc

A hajdani Jékey birtok parkjában álló, részben alápincézett, földszintes épület déli sarkán négyzetes alaprajzú, kiugró torony emelkedik, amelyhez kapuépítmény csatlakozik. A kapuépítmény folytatásában annak végében nyolcszög alaprajzú torony áll. Az épület – Juan Cabello régész kutatásai alapján – összesen hat építési periódusban nyerte el mai formáját.

Dongaboltozatos pincéje valószínűleg a 17. század elejéről származik, eredeti felépítménye valószínűleg megsemmisült, talán árvíz áldozata lett. Az 1900-as évek elejére tehető a régi kúria lebontása, a mai épület legkorábbi formájának felépítése. Ez volt a második periódus, akkor készültek a könyöklő párkányos ablakokat tartalmazó falak, a téglalap alaprajzú torony és annak poroszsüveg boltozatos pincéje.

A harmadik építési periódusban, az 1910–es években emelték a gótizáló kapuépítményt és a nyolcszögletű saroktornyot. Ekkor cserélik le a fa tornácpilléreket téglapillérekre. A kúriát ekkor Jékey László lakja, aki később átköltözött a nagyobb és kényelmesebb kúriába, így ezután ezt az épületet vendégházként használták.

A negyedik periódusban – az 1930-as években – az észak-keleti falazott téglapillérek közé mellvédet falaznak és újravakolják az épületet.

Az ötödik periódusban a kúria már állami tulajdonban van, a második világháború után, a család nyugatra menekült. Ekkor vályogtéglákkal befalazzák a nyugati homlokzat ablakát, valamint belül kisebb helyiségeket alakítanak ki és újravakolják az épületet.

A 20. század második felében, a hatodik építési periódusban a tornác  oszlopközeit befalazzák és  kisebb tereket alakítanak ki. A keleti homlokzaton nagyméretű ablakot helyeznek el, az épületet fehérre meszelik.

Az épület tulajdonosa, „JÓT S JÓL” a Szatmári kistérségben Egyesület tervbe vette, hogy a település frekventált helyén, a holt Szamos partján található, parkban álló épületet felújítja és egy környezetéhez illő funkcióval látja el. Így ma a géberjéni Jékey kúria múzeumként, rendezvény „ házként” várja a kedves látogatókat. Termeiben régi használati tárgyakat, fotókat, valamint egy gyönyörű Szőnyi festményt láthatnak Jékey Lászlóról. Konferencia termében rendezhetnek értekezleteket, találkozókat, esküvőt is.

Tervezők: Csernyus Lőrinc és Farkas Miklós, 2010

Fotók: Csernyus Lőrinc