A Gyulafehérvári Caritas marosvásárhelyi épülete – Tóthfalusi Gábor

Október 28-án került sor az idei Pro Architectura díjak átadására. A díjazott alkotások között van a kolozsvári Tektum Architectura Iroda Tóthfalusi Gábor vezető tervező által jegyzett épülete, amelyet a tervezővel készített interjúban mutattunk be.

Mit takar a névadó Caritas kifejezés?
A Gyulafehérvári Caritas, a Gyulafehérvári Püspökség által több mint harminc éve alapított karitatív, nonprofit szervezet. Küldetése a szeretetszolgálat, a karitatív lelkület terjesztése és a szociális igazságosság előmozdítása. Jelen pillanatban a Gyulafehérvári Caritas Erdély öt megyéjében van jelen komplex szociális programjai révén. Idősotthonok fenntartása mellett az ápolásra, gondozásra szorulók számára az otthonukban való ellátásukat lehetővé tevő hálózatot működtet. A szegénység és munkanélküliség sújtotta vidékeken családsegítő programokat, utcagyerekek felkarolását, állami gondozottak segítését vállalta fel a szervezet. De van, ahol az emberek rendelkezésére álló földek szakszerű megművelésében segít.

A Marosvásárhelyen megépült új Caritas épület milyen feladatokat lát el?
Az épületben a Caritas szociális, innovációs és életminőség-fejlesztő programjai kaptak helyet, valamint adminisztratív székházként is működik. Emellett otthont ad a házi beteggondozói szolgálat Maros megyei központjának, az egyéni és csoportos korai nevelés és fejlesztés foglalkozásainak, mozgáskompetencia-fejlesztésnek, az önkénteseket érintő és felnőttképzési programoknak, különféle projektek adminisztrálásának, és a szervezet egyéb háttérfunkcióinak.

Milyen forrásból épült a ház?
A 2017. december 5-én kezdődő építkezés költségeinek tetemes részét a magyar kormány 335 millió forintos pályázati forrása fedezte, amit a Rottenburg−stuttgarti Egyházmegye támogatása és önrész egészített ki. Nagylelkű támogatóknak köszönhetően sikerült bebútorozni, felszerelni az épületet. Az 1161 négyzetméternyi hasznos alapterületű létesítmény összberuházási értéke a tervezéstől a kivitelezésig valamivel több mint egymillió euró volt.

Hogy jutottatok a tervezési megbízáshoz?
A munkát egy meghívásos pályázaton nyertük el.

 

szöveg: Erhardt Gábor
fotó: Fleseriu A.
A teljes szöveg az Országépítő folyóirat 2021/4-es számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.