A több néha pont elég! – Társasház, Szentendre – Kocsis Barnabás

A „kevesebb több!” − szól a már-már elcsépelt építészintelem, amivel a modernista építészet dogmatikusan alátámasztani igyekszik purizmusának egyetemes igazságát. A „kevesebb több!” − szól az intelem, aminek cáfolatára kiváló példa a most bemutatásra kerülő szentendrei többfunkciós épület.

A modernista építészek nagy számban gyártották „a kevesebb több” intelemhez hasonló rövid, tömör bonmot-kat, amik többsége nem állta ki az idők próbáját. Elég itt megemlíteni a Molnár Farkas által – ellentmondást nem tűrően – hirdetett véleményt, miszerint az egyenes a normalitás, az íves vonal a neurózis kifejezője. Erre már a saját életművében rácáfolt a – sajnálatosan félbemaradt − hűvösvölgyi Szentföld templomának alaprajzi formálásában…

A két fenti megállapításnak Szentendre városa önmagában is ellentmond girbegurba utcácskáival, a sűrítettség miatti hangulati és építészeti intenzitásával. A turisták hada éppen ezek miatt keresi fel a Dunakanyar kapujában fekvő települést nap mint nap. Ezt nem szükséges hosszan ecsetelni: Szentendre értékes építészeti öröksége, mediterrán hangulata mindenki számára ismert közhelyek. Ugyanakkor azt már csak kevesen látják, hogy mi történik este hat után, amikor az utolsó turistabusz is elhagyja a nagy parkolót. A város álomba süllyed, a napközben turistáktól zsúfolt utcák, terek kihaltak lesznek, legfeljebb a Duna-korzón van még élet, de ott is csak nyáron.

A kevés település-központi funkció napközben zsúfoltságot, az esti óráktól szinte teljes kihaltságot eredményez. Ez a kevesebb több lehetetlenségének kudarca. Ennek a nem túl szerencsés helyzetnek az egyik ellenszere a kizárólagos turisztikai funkció mellett a lakó- és egyéb szolgáltatófunkciók település-központi megjelenése lenne. Azaz színesebbé tenni az épületállomány használati módját. Erre nagyon jó példa cikkünk tárgya, egy klasszikus, többfunkciós épület. A több jobb, mondhatnánk enyhe cinizmussal, de okkal.

Építészet: Kocsis Barnabás
Szöveg: Erhardt Gábor
Fotó: Kocsis Bence

A teljes szöveg az Országépítő folyóirat 2022/3-as számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.