Artézi kút, Rácalmás – Jánosi János

A rácalmási Duna-part egyre vonzóbb mind a helyiek, mind az ide látogatók számára. Az érdeklődést tapasztalva az önkormányzat újra fúratta az itt egykor működött artézi kutat, amelynek felszín feletti építményét Jánosi János tervezte.

Rácalmáson 1905-ben fúrták az első artézi kutat annak érdekében, hogy egészséges ivóvize legyen a helyi lakosságnak. Az artézi vizek hazánk legkevésbé szennyezett vizei, természetes ásványi anyagokat tartalmaznak. Egy artézi medence vízkészlete nagyon hosszú idő alatt halmozódik fel a felszínalatti rétegvizekből, aminek következtében a 20. század elején fúrt rácalmási kutak közül a „felső” csak időszakosan működött, míg az „alsó” artézi kút már az 1950-es években elapadt. Már csak régi képek és képeslapok őrzik emléküket.

A rácalmásiak régóta dédelgetett álma vált valóra a „felső” artézi kút újra nyitásával a Duna-parton. A korábbi kút megmentése már nem volt lehetséges, azonban egy helyi vállalkozás bevonásával új kutat fúratott az önkormányzat a régi közelében. Az új kút 160 méter mélységből feltörő 16 °C-os vize lúgosító hatású, valamint jelentős a magnézium tartalma.

A Jánosi János által tervezett felépítmény szép emléket állít a korábbi kutaknak és hozzátesz a Duna-parti sétány népszerűségéhez. Lehetővé teszi a környéken sétálók, sportolók megpihenését a kényelmes padokkal. Egyúttal jó példa arra, hogy az építészet feladata nem csak klasszikus épületek tervezése, hanem az ún. mikroarchitektúra elemeivel is foglalkoznunk kell. Ezek a néha csak apró, jelszerű építmények méretüket messze meghaladóan tudnak hozzájárulni egy hely identitásához, népszerűségéhez. Így van ez a „felső” artézi kúttal, amely mind a helyiek, mind az itt nyaralók, de az itt kikötő vizitúrázók számára is hozzátartozik a teljes rácalmási képhez.

Szöveg: Erhardt Anna

Forrás: Rácalmási Újság

Fotók: Jánosi János

 

Stáblista:

Építtető: Rácalmás Város Önkormányzat

Tervező: Jánosi János

Kútfúrás: Rác-Aqua System Kft.

Kivitelező: Timpanon P+P Kft.