Átadták a felújított Walter Rózsi-villát

A Walter Rózsi-villa felújításával a magyar építészet és műemlékvédelem története a területet régóta megillető alkalmas kiállítóteret kap – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 29-én a Bajza utcai épület ünnepélyes átadásán. A projekt a Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) végleges elhelyezését célzó beruházás első ütemeként valósult meg, és ezzel 1968 óta először kap állandó kiállítóhelyet az intézmény.

A házat a magyar modern építészet kiemelkedő alakja, Fischer József építész tervezte, a munkában nagy szerepet játszott Pécsi Eszter, az első magyar statikus mérnöknő, Fischer felesége, aki az épület vasbeton szerkezetéért felelt. A háromszintes villa Fischer építészetének kiemelkedő alkotása, a modern magyar lakóház-építészet jelentős példája.

Az épületet a híres operaénekes, Walter Rózsi és családja számára 1936-ban tervezték, azonban a család mindössze tizenhárom évig használhatta, mert 1949-ben államosították. A szanatóriumi épületegyüttesből alakították ki a Korvin Ottó Kórházat, a villát évtizedekig óvodaként, majd gyermekorvosi rendelőként használták. A kórház 2009-ben költözött ki a területről, lehasznált, rossz állapotú épületállományt hagyva maga után.

Kokas László és munkatársai dokumentumokból rekonstruálták, hogyan nézett ki az épület. Az volt a cél, hogy a látogatók szinte érezzék Walter Rózsi parfümjét a falak között. A kortárs modern technikai berendezéseket igyekeztek elrejteni a szemlélők elől, hogy a hatás minél teljesebb legyen. A látogatók előtt május 18-án a Színtér és lakótér – a villa című kiállítással nyílik meg az épület, a tárlat a két világháború közti otthon és lakhatás témáját járja körül.

Forrás: MMA
Fotók: MÉM MDK, Kokas Műterem